Artikler

Proteiner

Proteiner

Av Camilla Andersen

Energigivende næringsstoffer!
I maten vi spiser er det karbohydrater, fett, proteiner og alkohol som gir energi i form av kalorier. Vitaminer og mineraler gir ikke kalorier.

Proteiner
Proteiner er kroppens byggestener, og de proteinene vi får i oss gjennom maten brukes til å bygge opp organvev, muskler og også til blodet. Vi har ikke et lager av protein utenom dette, slik vi har med både karbohydrater og fett. Proteinene har mange viktige oppgaver I kroppen, både som byggestener, transportmiddel for andre stoffer, til stoffskifte og til hormoner.

De beste kildene til protein er animalske matvarer. Det vil si egg, kjøtt, fisk og melkeprodukter. Det finnes også flere vegetabilske kilder til protein som korn, bønner/belgvekster og soyaprodukter.

Anbefalt inntak av protein er 0,8g/kg kroppsvekt. Dette tilsvarer circa 56 gram for en person på 70 kg. Dette er anbefalt av WHO, og skal forebygge underernæring på protein, fremme god helse og dette inntaket har også en god sikkerhetsmargin som skal ta hensyn til individuelle variasjoner.

Dersom du ikke får dekket energibehovet, vil kroppen tære på muskel-protein som energikilde i tillegg til karbohydrater og fett. Det betyr at musklene dine svekkes, noe som igjen kan føre til at du får en lavere forbrenning enn før. Dersom du skal slanke deg, er det derfor viktig at du får i deg nok energi, slik at du taper fett og ikke muskler.

For idrettsutøvere gjelder egne anbefalinger.


Foto: Ultra.no