Artikler

Det sunne fettet

Det sunne fettet

Av Camilla Andersen

Vi skiller mellom mettet og umettet fett, der mettet fett er det vi ikke bør få i oss for mye av, mens det umettede fettet er det vi bør få i oss mer av. Her er noen enkle tips som hjelper deg i å velge det riktige fettet.

Mindre mettet fett
De største kildene til mettet fett i vårt kosthold er melkeprodukter og kjøttprodukter. Det vil si at du bør velge magert av disse matvaregruppene. I alle fall til hverdags. Bruk mager melk (gjerne ekstra lett) og magre oster (feks lett gulost fra Synnøve Finden) og kesam og matyoghurt eller matfløte i matlagingen.

Velg karbonadedeig istedet for kjøttdeig. Bruk rent kjøtt fremfor bearbeidet kjøtt. Lag karbonadene selv av karbonadedeig istedet for å kjøpe ferdig. Det er omkring 12 g fett per 100 g i ferdige karbonader, mens karbonadedeig har 6 % fett.

Det sunne fettet
For å få i deg mer av det sunne fettet, bruk gjerne majones eller pesto på brødskiven som variasjon til margarin. Ellers er det mye umettet fett i avokado og nøtter, oljer (oliven, raps, linfrø) og fet fisk (laks, ørret, sild).

Omega 3
Dersom du ikke spiser fet fisk som pålegg daglig eller til middag minst to dager i uken, bør du ta tilskudd av omega 3. Omega 3 er fett som kroppen ikke kan lage selv, men som den ikke klarer seg uten. Tran eller kapsler er en fin måte å få i seg omega 3 på.


Foto: godfisk.no