Artikler

Kutt ned på tilsatt sukker, ikke frukt!

Kutt ned på tilsatt sukker, ikke frukt!

Det sies og skrives mye om sukkerarten fruktose, som også kalles fruktsukker, og det vises til forskning som antyder at fruktose er en spesielt skadelig form for sukker. Noen har derfor gått ut og anbefalt at man ikke bør spise frukt, ettersom det inneholder fruktose. Det mange imidlertid glemmer, er at det vi kaller «sukker» (eller «bordsukker») består av ca. 50 prosent glukose og 50 prosent fruktose. Den største kilden til fruktose er m.a.o. vanlig sukker! 

Frukt er en kilde til sukker, men frukt er også godt for helsa. Tilsatt sukker i andre matvarer og brus, kan derimot være skadelig i store mengder. 

Dersom man sørger for at ikke mer enn 10 prosent av energiinntaket kommer fra tilsatt sukker, slik helsemyndighetene har anbefalt i flere tiår, skal det svært mye til å få i seg skadelige mengder fruktose. For å få i seg like mye fruktose fra frukt som det er i 1 liter brus, må man spise 1 kilo bananer eller 3 kilo fersken. Følger du "5 om dagen"-anbefalingen (tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt), får du i deg en helt trygg "dose". 

Som kostholdsforskeren David S. Ludwig påpeker i tidsskriftet til den amerikanske legeforeningen, JAMA, har personer som spiser mye frukt lavere risiko for fedme og fedmerelaterte sykdommer, til tross for et høyt inntak av fruktose [1]. Det er altså forskjell på å spise sukker i form av frukt og å drikke flytende sukker, mener Ludwig. Sukker i flytende form gir rask blodsukkerstigning. Frukt inneholder derimot blant annet fiber, som senker opptaket av sukker i blodet, noe som videre reduserer blodsukkerstigningen.

Kalorier i flytende form gir også mindre metthet, og bidrar derfor til et for høyt inntak av kalorier gjennom dagen. 

Sukkerinnhold i frukt og bær
Mengde Sukkerarter
Ananas 2 dl 13 g
Aprikos, rå 2 stk 5 g
Aprikos, tørket 5 stk 11 g
Banan 1 stor 15 g
Bringebær 2 dl 3 g
Druer, grønne 20 stk 18 g
Eple 1 stort 17 g
Fersken 1 stk 11 g
Jordbær 10 stk 10 g
Klementin 2 stk 9 g
Pære 1 stor 18 g

Hva er sukker?

Sukker er en type karbohydrat. Det folk flest kaller sukker heter egentlig sakkarose, og består av to sukkerarter - fruktose og glukose. Disse er enkle sukkerarter (monosakkarider), som i sin tur er bygget opp av karbon-, hydrogen- og oksygenatomer. Fruktose er nesten dobbelt så søtt som glukose. Laktose, eller melkesukker, består også av to monosakkarider, nemlig glukose og galaktose. 

Når vi spiser karbohydrater (utenom fiber), brytes de ned til sine enkeltkomponenter - glukose, fruktose, galaktose og mannose - i tynntarmen. Av disse tas glukose opp i blodet, mens de tre andre fraktes til leveren. 

Sukker og diabetes

Høyt blodsukker er et tegn på diabetes, noe som må behandles. Et varig høyt blodsukker skader cellene i kroppen, og kan etter hvert bidra til alt fra hjerteinfarkt til øyeskader. Men får man diabetes av å spise sukker?

Sukker er en faktor som bidrar til diabetes. Det har for eksempel vært vist at et daglig inntak av brus eller saft med sukker nesten dobler risikoen for diabetes over tid, sammenlignet med et sjeldent inntak. Men diabetes skyldes ikke nødvendigvis et høyt inntak av sukker i seg selv. Den trolig viktigste faktoren er overvekt¸ noe som skyldes et langvarig kalorioverskudd. Omtrent 80 prosent av alle som har diabetes type 2 er definert som overvektige (BMI over 25) eller fete (BMI over 30). Livsstilsendring, inkludert vektreduksjon, kan redusere risikoen for diabetes type 2 med 50-60 prosent.

Er brunt sukker sunnere?

Brunt sukker er ikke sunnere enn hvitt sukker! Brunt sukker (demerarasukker) er raffinert sukker som inneholder litt melasse (mørk sirup), som gir det farge. Råsukker er uraffinert, men fortsatt næringsfattig. Sukker er og blir altså bare en kilde til kalorier. Honning har litt mer fruktose enn hvitt sukker, og inneholder små mengder av bl.a. kalium og andre næringsstoffer, men mengdene er så ørsmå at de har ingen praktisk betydning ernæringsmessig. 

[1] Examining the health effects of fructose. JAMA, 2013;310(1):33-34.

Av Erik Arnesen