Artikler

Får du i deg nok kalsium?

Får du i deg nok kalsium?

Av Camilla Andersen

Tre glass melk om dagen sikrer kalsiumbehovet ditt. I tillegg til kalsium inneholder melk og meieriprodukter også mye proteiner, B-vitaminer og jod. 


Tre meieri-enheter bør være en del av ditt daglige kosthold. En meieri-enhet tilsvarer: Ett glass melk, én yoghurt, ost til én brødskive, et beger cottage cheese, et halvt beger kesam eller 1,5 dl melk til én porsjon kornblanding. Velg ekstra lettmelk eller skummet melk, yoghurt og gjerne mager ost til hverdags. Da får du lite fett, men fortsatt alle næringsstoffene.

Av de tre porsjonene bør maks én ha tilsatt sukker. Så spiser du en yoghurt med sukker, dropper du glasset med Biola.


Det er fort gjort å få i seg mye sukker gjennom melkeprodukter. Ved å spise de fire produktene i listen under på en dag har du fått i deg maks anbefalt inntak av tilsatt sukker, som er på 50 g for en voksen person.

1 iskaffe
1 gó morgen yoghurt
1 glass Biola
1 dl vaniljekesam 


Melk og meieriprodukter er hovedkildene til kalsium i norsk kosthold, så inntil vi nordmenn er innstilt på å tre-firedoble inntaket av mørkegrønne bladgrønnsaker, spise fire bokser sardiner med ben eller daglig tygge oss gjennom 50-60 gram sesamfrø med skall, trenger vi melk og meieriprodukter for å dekke det anbefalte inntaket av kalsium.

Dersom du ikke bruker melk eller meieriprodukter bør du ta kalsiumtilskudd eller bruke berikede alternativer av soya- eller rismelk for å dekke ditt kalsiumbehov.

Kalsium er viktig for et sterkt skjelett hele livet.


Foto: Tor Andersen