Artikler

Karbohydrater

Karbohydrater

Av Camilla Andersen

Energigivende næringsstoffer
I maten vi spiser er det karbohydrater, fett, proteiner og alcohol som gir energi i form av kalorier. Vitaminer og mineraler gir ikke kalorier.

Karbohydrater
I det norske kostholdet er karbohydrater den viktigste kilden til energi. I kostholdet vårt kommer karbohydrater hovedsaklig fra planteriket. Vi kan dele karbohydrater inn i sukker, stivelse og fiber.

De beste kildene til karbohydrater er grove korn og kornprodukter, magre melk- og meieriprodukter og ikke minst frukt og grønnsaker. Det er viktig at man fokuserer på disse kildene, og reduserer på karbohydratinntak I form av brus, saft, og andre sukkerholdige produkter.

Det er anbefalt et inntak av fiber på 25 g daglig. Dette kan forebygge flere sykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer I tillegg til å virke positivt på fordøyelsen. 

Foto: woman.no