Artikler

Fett

Fett

Av Camilla Andersen

Energigivende næringsstoffer
I maten vi spiser er det karbohydrater, fett, proteiner og alcohol som gir energi i form av kalorier. Vitaminer og mineraler gir ikke kalorier.

Fett
Fett er en viktig energikilde, som gir dobbelt så mye kalorier pr gram som karbohydrater og protein. Dette er også vår lagringsform for overskuddsenergi.

Vi skiller mellom mettet og umettet fett. Det mettede fettet karaktiriseres ved at det er fast I kjøleskaptemperatur. Kilder til dette fettet finner vi I fete melk og meieriprodukter og fete kjøttyper. Umettet fett er flytende I kjøleskapet, og gode kilder er matoljer som raps- og olivenolje, fet fisk og tran. 

Det er anbefalt at man kutter ned på inntaket av mettet fett til fordel for umettet fett. Man bør også fokusere på å spise nok fet fisk, eller ta tran/tilsvarende tilskudd av omega-3. 

Foto: shape.com