Artikler

5 myter og sannheter om sukker

5 myter og sannheter om sukker

Av Anita Marie Myrvang

Sukker gjør barn hyperaktive

Det kan komme som en overraskelse for mange at flertallet av gode studier viser at dette faktisk er en myte. Likevel er det mange som har en opplevelse av at dette stemmer, og ettersom barn faktisk ikke trenger alt sukkeret de får verken i barneselskaper eller i hverdagen, er det helt greit om denne myten får leve litt til.

Sukker forårsaker ugunstig blodsukkerstigning og diabetes type 2
Sant! Men dette er et mengdespørsmål. Sukkerrike måltider trigger bukspyttkjertelen til høy utskillelse av insulin, og over tid kan dette gå utover cellenes evne til å bruke insulinet. Dette fører til det vi kaller insulinresistens eller diabetes type 2. Med en insulinresistens vil sukker hope seg opp i blodet i stedet for å tas opp i kroppen. 

Ved et lavt og nøkternt sukkerinntak er imidlertid normal insulinutskillelse en god og helt nødvendig hjelper for at cellene våre skal få den energien de trenger. 

Jeg bør unngå all frukt når jeg slanker meg, på grunn av fruktoseinnholdet
Feil! Ikke bare må du spise svært mye frukt for å komme opp i et betydelig kalorioverskudd, men man skal ikke glemme at en frukt inneholder så mye mer enn bare fruktose. Fiber i frukten er godt for fordøyelsen og reduserer blodsukkerstigningen, i tillegg til viktige vitaminer og mineraler som ikke skal undervurderes. Se på helheten i både frukten, måltidet og kostholdet og nyt frukten – som reduserer risiko for utallige sykdommer. 

Økologisk sukker er bedre enn vanlig sukker
For miljøet er svaret på dette ja, men kroppen merker ingen forskjell på hva du velger her, til tross for at det ofte markedsføres som et sunnere alternativ.

Sukker er årsaken til overvekt i vårt samfunn
En sannhet med modifikasjoner. Det er for enkelt å skylde på sukker isolert sett, i et komplisert problem hvor blant annet også fysisk aktivitet og en endret tilgang til mat spiller en stor rolle. Overvekt er et resultat av at man forbrenner mindre enn man spiser, enten dette kommer fra sukker, fett eller protein. Å fullstendig fjerne én av disse enkeltfaktorene fra et kosthold trenger derfor ikke å være løsningen på problemet, men tvert imot gjøre det unødvendig vanskelig å følge et balansert kosthold man kan trives med over tid. 

SomeBody vet hvor mye sukker du spiser. Vet du? 
Bli medlem i dag og få full kontroll over kostholdet ditt.