Artikler

Høstens turmat

Høstens turmat

Av Nina Helen Standal

Høsten er fargerik og vakker, og er for mange en tid for turer i skog og mark. Det gjør godt for både kropp og sjel å komme seg ut i den friske høstluften og slippe unna en ellers hektisk hverdag. Når man er ute på tur blir kroppen glad for påfyll av sunn og næringsrik turmat. 

For en bedre turopplevelse

Har du planer om å legge ut på en lengre tur i skog og mark kan det være greit å smøre med seg en god matpakke. Mange har også stormkjøkken eller bålpanne, og på dette kan man lage mye god varmmat. Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan lage. Kanskje finner du også sopp eller bær på turen som du kan spe på med.

Skal du ha med barn er det ekstra viktig med sunn og næringsrik mat, slik at energien varer lenger og humøret holder seg oppe. Godteri, boller og brus gir mye energi, men fortrinnsvis tom energi i form av sukker og bør ikke være hovedmåltid på turen. I følge SomeBody´s sukkerkalkulator inneholder én halvliter Coca Cola 53 gram tilsatt sukker, som er over 10 gram mer enn anbefalt daglig inntak for et barn på 5-9 år. Vann er den beste tørstedrikken, både for store og små turgåere.

Sunn og næringsrik turmat behøver ikke å være vanskelig og tidkrevende. Det kan være greit å forberede maten hjemme slik at den går raskere å tilberede ute på tur. La gjerne barna få være med på planleggingen, da blir ofte matpausen noe å se fram til.

Forslag til turmat

Kaldmat:
* Grovt eller ekstra grovt brød eller rundstykker
* Kjøttpålegg, fiskepålegg eller ost, samt grønnsaker
* Frukt og grønnsaker
* Nøtter

Varmmat:
* Suppe
* Grønnsaker i folie
* Kylling-/laksespyd
* Omelett med grønnsaker
* Grove vafler/pannekaker
* Epler med kanel i folie

Få tips og inspirasjon til oppskrifter

Som medlem i SomeBody kan du dele dine turmat-oppskrifter med andre medlemmer og få tips til sunn og god turmat. Oppskriftene blir ferdig næringsberegnet slik at du kan ha full kontroll over hva du spiser. Men husk; det er lov å kose seg litt også!

God tur!


Foto: melk.no