Artikler

Sunnere fastelavens boller

Sunnere fastelavens boller

Fastelaven forbinder de fleste av oss med en hyggelig anledning til å lage boller pyntet med krem og bær, eller å pynte bjørkekvistene med fargerike fjær. Fra gammel kristen tradisjon betyr fastelavn «kvelden før fasten». Dette var opprinnelig en tredagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. Fastelavnssøndag ble også kalt fleskesøndag, og var således dagen for fråtsing. Unn deg derfor en fastelavensbolle på denne festdagen, men hvorfor ikke lage den litt sunnere? Bær iblandet fyllet gir verdifullt bidrag av antioksidanter og vitamin C. Kos deg derfor med god samvittighet!

Dette trenger du

  • 2 dl vann
  • 0,5 pose tørrgjær
  • 1 stk egg
  • 1 dl malte mandler
  • 3 dl sammalt hvete
  • 1 ss honning
  • 1 ts kardemomme
  • 1 beger mager vaniljekesam
  • 100 g Philadelphia eller annen type kremost
  • 200 g jordbær
  • 1 neve mynte
  • melis til pynt

Slik gjør du

  1. Bland ut gjær i fingervarmt vann. Pisk inn egget.
  2. Kjør mandler i en blender eller foodprocessor til du har ca 1 dl mandelmel. Dersom du beholder skallet på, blir bollene litt mørkere. Ha i mandelmel og sammalt hvete. Rør godt sammen i ca 5 min. Avslutt med å blande inn honning og kardemomme.
  3. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle på ett lunt sted i ca 30-45 min. Sett ovnen på 180 grader.
  4. Bak ut 6 små eller 4 litt større boller. Bruk ekstra mel hvis deigen er klissete. Fordel bollene på bakepapir på en stekeplate og la dem heve ytterligere 15 min under et kjøkkenhåndkle. Stek dem i ca. 8-10 min midt i ovnen.
  5. I mellomtiden pisker du sammen kremost og vaniljekesam. Vask bærene og fjern den grønne stilken. Finhakk dem så godt du kan. Riv mynteblader og bland dem inn i jordbærene.
  6. La bollene kjølne på en rist og del dem så på midten. Fyll dem med osteblandingen og jordbærssalaten. Til slutt drysser du over litt melis.