Artikler

5 gode frokoster

5 gode frokoster

Av Nina Helen Standal

Gi deg selv en god start dagen med en næringsrik og smakfull frokost. Etter en natts søvn trenger kroppen din påfyll av ny energi til å holde deg opplagt og konsentrert på jobb eller skole. Den gir deg et mer stabilt blodsukker utover dagen og du vil kanskje merke at humøret ditt stiger. Ved å spise frokost kan du også forhindre småspising eller overspising senere på dagen som kan føre til vektøkning.

Enkelte synes at frokost er lite fristende på morgenkvisten, og av og til hender det også at man rett og slett ikke har tid til å lage seg frokost. Da kan en frukt eller grønnsak, en yoghurt eller en liten smoothie være et godt alternativ. Et annet tips til deg med dårlig matlyst eller dårlig tid kan være å smøre med en frokost-matpakke og spise den når du kommer frem på jobb eller skole.


Forslag til 5 gode frokoster 

En frokost bør bestå av langsomme karbohydrater, nok protein og umettet fett. Det kan være vanskelig å komme på noe som ikke er for tidkrevende å tilberede. Her gir vi deg 5 forskjellige frokoster som kan inspirere deg til en god start på dagen:

Tradisjonell frokost – Ca. 365 kcal
Èn grov brødskive med et tynt lag smør/margarin og magert skinkepålegg. Toppet med et hjertesalatblad og agurkskiver. Èn grov brødskive med et tynt lag smør/margarin og et kokt egg. Toppet med skivede tomater. Server gjerne med et glass ekstra lett melk.
- Brødmat trenger slettes ikke være kjedelig. Varier med magert pålegg, og pynt med ulike grønnsaker for et fargerikt og fristende brødmåltid. Grovt eller ekstra grovt brød er både sunt og godt til frokost, og er en kilde til både protein, kostfiber, jern og B-vitaminer. Drikker du et glass ekstra lett melk ved siden av får du også i deg vitamin D som mange av oss får for lite av i vinterhalvåret.

Havregrøt med godt tilbehør – Ca. 350 kcal
Kok opp 1 dl havregryn og 2 dl melk/vann under omrøring. Topp havregrøten med tilbehør som hakkede mandler, rosiner og friske blåbær. Dryss til slutt over litt kanel. Server gjerne med et glass ekstra lett melk.
- Havregrøt gir deg god energi om morgenen, og er dessuten lettvint å lage. Havregryn er et av de sunneste kornslagene vi har. Sammen med melk, mandler og frukt/bær, får du i deg både langsomme karbohydrater, protein, sunt fett og vitaminer og mineraler.

Frokostblanding – Ca. 370 kcal
Bland 3-4 ss kornblanding og 1 1/2 dl Cultura/Biola eller lettyoghurt i en skål. Topp med rosiner, hakkede hasselnøtter og banan i skiver. Server gjerne med et glass eplejuice.
- Kornblanding er raskt og enkelt å tilberede, og gir deg godt med kostfiber, vitaminer og mineraler. Når man skal kjøpe kornblanding kan det være lurt å se etter på emballasjen og velge kornblandingene med minst mulig tilsatt sukker og med høyt innhold av kostfiber.

Skinkeomelett – Ca. 345 kcal
Bland 2 egg og 1-2 ss vann. Tilsett en klype gressløk, salt og pepper, og bland inn grovhakket løk, paprika og skinke. Stek omeletten med litt olje/smør på middels varme. Server gjerne med en grov brødskive og et glass appelsinjuice.
- Egg er en skikkelig vitamin- og mineralbombe - og er i tillegg en god kilde til protein. Sammen med litt brød og grønnsaker er omelett et ypperlig frokostalternativ som holder deg mett lenge.

Havresmoothie – Ca. 340 kcal
Kjør 2-3 ss havregryn, 1 1/2  dl Cultura/Biola eller lettyoghurt, en middels banan og 1 dl frosne bringebær i en blender/hurtigmikser. Topp med litt havregryn og bær, og nyt avkjølt.
- For deg som ikke har så god matlyst om morgenen, kan en enkel smoothie være løsningen. Ikke bare ser den innbydende ut med sin friske farge, men den er også en god kilde til vitaminer, mineraler og antioksidanter. Har du oppi litt havregryn får du dessuten i deg mer kostfiber, som er bra for fordøyelsen og gir deg økt metthetsfølelse.

Næringsberegnede oppskrifter

Som medlem i SomeBody finner du disse frokostforslagene og flere andre sunne matretter ferdig næringsberegnet under ”Godt tips”. Derfra kan du registrere dem i kostdagboken din med enkle tastetrykk.
Bli medlem!Foto: melk.no