Artikler

Sunnere taco

Sunnere taco

Av Nina Helen Standal

Taco er for mange en fredagsklassiker - og kan selvfølgelig ta del i et ellers sunt og variert kosthold. En tradisjonell taco består av tortillalefser/tacoskjell, rømme, kjøttdeig, tacokrydder, tacosaus, salat, paprika, mais, løk, tomat, agurk, guacamole og ost. Ønsker du å gå ned i vekt eller bare ønsker å lage et litt sunnere tacomåltid, kan du med enkle grep gjøre en forskjell - samtidig som måltidet smaker like godt.

Vær raus med grønnsaker
Taco kan inneholde mer grønnsaker enn mange andre middagsretter, og er derfor et godt valg for deg som ønsker å få i deg selv og barna mer grønnsaker. Grønnsaker fyller opp magen og metter, inneholder lite kcal og tilfører kroppen sunne næringsstoffer. Vær derfor raus med grønnsaker og prøv deg gjerne fram med ulike typer.

Bytt ut
Vi nordmenn spiser mye av den usunne kjøttdeigen. Vanlig kjøttdeig med 14 % fett kan med fordel erstattes av magrere varianter som karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, eller ennå bedre, av rent kjøtt i strimler/biter. På den måten får du i deg renere kjøtt, mindre kcal og mindre av det usunne mettede fettet. Du kan også supplere med eller erstatte kjøttet med bønner, som er en god kilde til både protein, fiber, vitaminer og mineraler.

I følge SomeBody´s kalorikalkulator inneholder 2 ss revet ost ca. 71 kcal. Ost er kaloririk, men full av vitaminer og mineraler, hvorav kalsium som er viktig for skjelettet. Om du ønsker å spare kcal i tacomåltidet kan du enten droppe osten eller velge lettere varianter. Et annet tips er å bytte ut seterrømmen eller lettrømmen med ekstra lett rømme eller mager kesam. 

Som medlem i SomeBody får du tilgang til ulike verktøy som gjør det enklere for deg å gjøre sunnere innkjøp i matbutikken. Du kan sjekke næringsinnhold, rangere matvarer, sammenligne matvarer eller se hvor mye sukker en matvare inneholder.

Lag selv
Industrielt bearbeidet mat inneholder ofte mye salt og sukker, som ved høyt inntak er forbundet med en rekke livsstilssykdommer. Ofte inneholder også ferdigprodukter lite av den råvaren som forbindes med produktet, og er i stedet erstattet av ulike tilsetninger. For eksempel inneholder tacokrydder som du får kjøpt i butikken mye sukker og salt. Ferdig guacamole dipp inneholder kun 1,5 % avocado per 100 gram. Sunnere tacokrydder og guacamole kan du enkelt og rimelig lage selv.

Tacokrydder får sin karakteristiske smak fra spisskummen. Blander du dette sammen med chili, pepper, oregano og annet krydder av ønske får du et tacokrydder som både smaker godt og er sunnere. Et annet veldig enkelt og godt tips er å blande inn krydder i ett glass tomatpuré. 

Guacamole er raskt å lage og passer kjempegodt som tilbehør til taco! Du lager guacamole ved å mose én avocado for deretter å blande inn ett presset hvitløksfedd, en ss sitron- eller limesaft, og en klype salt og pepper. Avocado er kaloririk, men rik på sunt fett, protein og E-, B- og C-vitaminer. 

Ved å lage maten selv får du kontroll over hva matvaren inneholder, og du kan gjøre den både sunnere og bedre. I SomeBody kan du legge inn oppskrifter og få dem ferdig næringsberegnet, for deretter å kunne registrere dem i kostdagboken. 

Mindre porsjoner
”Tacomett” er et velkjent begrep. Du vet, når du vrir deg i sofaen av ubehag etter å ha spist for mye. Det handler om tilgjengelighet. Har du for vane å spise to store, velfylte tortillalefser, er det stor sannsynlighet for at du kommer til å gjøre dette hver gang dersom muligheten er der. Skal du ned i vekt eller bare vil unngå å bli stappmett kan det å velge to små tortillalefser i stedet for to store begrense inntaket, ettersom du får plass til mindre fyll i de små. 

Bli medlem og oppdag hvor enkelt det kan være å gjøre helgekosen litt sunnere.