Artikler

Hvordan bli kvitt søtsug?

Hvordan bli kvitt søtsug?

Av Nina Helen Standal

Vi alle opplever det fra tid til annen, noen oftere enn andre – nemlig lysten på noe søtt. For å effektivt bli kvitt søtsug er det viktig at du finner en strategi som fungerer for deg. Kanskje disse 6 tipsene kan hjelpe deg?

1. Søtsug eller sult?
Først og fremst er det lurt å bli bevisst på forskjellen mellom søtsug og sult. Er du faktisk sulten og trenger påfyll av mat? Tenk etter om du har spist nok mat tidligere på dagen. Søtsug varer ofte bare i 10-15 minutter, så vent litt og tenk deg om både én og to ganger før du hiver deg over godteskålen.

2. Stress ned
Et konstant søtsug kan være en reaksjon på stress. Økt blodsukker fra søtsaker øker hjernens produksjon av signalstoffene serotonin og dopamin, som regulerer blant annet humør og søvn, reduserer smerte og matlyst, og virker beroligende. Den gode, men kortvarige, følelsen som inntak av sukker gir oss kan føre til avhengighet. For deg med høyt stressnivå kan stressmestringsmetoder være løsningen.

3. Spis nok og drikk nok vann
Det er viktig å spise regelmessig for å holde blodsukkeret stabilt – gjerne 3-4 hovedmåltider og to mellommåltider per dag. Er du mett og har et stabilt blodsukker gjennom dagen, melder gjerne ikke søtsuget seg. Velg en kombinasjon av langsomme karbohydrater med mye fiber (grove kornprodukter, grønnsaker, belgfrukter, frukt og bær), proteinrike matvarer og sunt fett. Mineralrik mat som fullkorn, skalldyr og rent kjøtt sikrer god krombalanse i kroppen, som kan dempe søtsug. Har du husket å drikke nok vann? Tørste kan forveksles med søtsug.

4. Ikke ha godteri og søtsaker tilgjengelig
Ikke fyll kjøkkenskapet ditt med godteri og søtsaker. Kjøp heller inn akkurat nok til den ene planlagte kosestunden eller vent til helgen. Sett heller ikke frem alt godteriet på en gang. Det er dessverre ofte sånn at åpnet pose, er tom pose. Det er også lurt å ikke handle når du er sulten, da havner det ofte matvarer i handlekurven som egentlig ikke skulle ha vært der.

5. Gå deg en tur
Når du kjenner at søtsuget kommer, så kan det faktisk hjelpe med frisk luft og fysisk aktivitet. En mulig forklaring på dette kan være at moderat trening stimulerer hjernens belønningssentre, og dermed redusere lysten på søtsaker.

6. Finn sunnere alternativer til godteri/kveldskos

  • Grønnsaker og dipp
  • Yoghurt naturell med frukt og/eller bær
  • Smoothie med frukt og/eller bær
  • Usaltede nøtter og frø
  • Bakte epler med kanel
  • Mørk sjokolade (minst 70 % kakao)