Barnas kosthold

Være med å lage

Være med å lage

Opplever du at barnet ditt ikke vil spise? Da kan det hjelpe å la barnet få bli med å lage maten, eller få dekke bordet. Barn liker arbeidsoppgaver. Det gir dem mestringsfølelse å delta. Samtidig som det er spennende å smake på mat de har vært med på å lage.

Det er faktisk en utrolig effektiv metode for å få barn til å spise på. Når de selv har revet gulrøttene, smaker de mye bedre! I tillegg får barnet oppmerksomhet fra deg mens dere lager mat sammen, og oppmerksomhet får barn, som du sikkert har erfart, ikke nok av. 

Noe av det dummeste vi gjør er å sette barna foran TV med en film mens vi kokkelerer på kjøkkenet. For å slippe mas og få matlagingen raskt unna. Når du da sier "nå er det mat" er barnet overhodet ikke klar for å løsrive seg og man ender lettere opp med trass og "vil ikke ha" eller "liker ikke".

La dem vaske grønnsaker, eller bare observere de voksne fra en stol ved kjøkkenbenken. Fortell hva du gjør, og la barnet få prøve og røre, så lenge dere passer på at det ikke er noen fare for at barnet kan skade seg. Når maten nærmer seg ferdig, kan barnet dekke bordet. Dere vil garantert få en hyggeligere tid sammen.

Toåringen opplever seg selv som helt nødvendig for at verden skal gå rundt. I to-åringens øyne er det derfor helt nødvendig at de får hjelpe til.


Foto: Martin Andersen