Barnas kosthold

Trenger barn kosttilskudd?

Trenger barn kosttilskudd?

Dersom barn spiser variert, næringsrik mat, får de i seg det de trenger av vitaminer og mineraler. Mange spiser lite fet fisk og derfor anbefaler helsemyndighetene at alle tar tran hver dag.

Omega 3 og omega 6 er viktig for hjernens utvikling. Vi får i oss nok omega 6 gjennom brød og oljer. For å ha en god balanse mellom omega 3 og omega 6 er det lurt å spise fet fisk som laks, sild, ørret og makrell. Dersom man ikke spiser fet fisk til middag to dager i uken eller bruker fet fisk som pålegg daglig, bør man ta tilskudd, for eksempel via tran. Tran anbefales ikke før barnet er fylt 1 år.

Det anbefales at barn får tilskudd av vitamin-D fra 1 ukes alder, fortrinnsvis i form av D-dråper. Dette er fordi morsmelken inneholder lite D-vitamin og fordi D-vitamin er viktig for at kroppen skal ta opp kalsium.

Barnet kommer til verden med et lager av jern som varer omtrent til de er et halvt år gamle. Deretter er det viktig at de får nok jern gjennom kostholdet. Jern er blant annet viktig for barnets motoriske utvikling. Ved to års alder har barnet et spesielt høyt behov i forhold til den mengden mat de spiser. Derfor blir det spesielt viktig at de spiser mat som inneholder jern. Leverpostei og Litago prim og brunost er gode jernkilder til brødmåltidene. Kjøtt og fisk er gode jernkilder til middag. Kyllingkjøtt inneholder ikke jern.

Melk og melkeprodukter er gode kilder til både kalsium, proteiner og B-vitaminer. Det anbefales magre melketyper, da melk er en viktig kilde til det usunne, mettede fettet. Ved å velge magre melkeprodukter får barnet i seg de viktige næringsstoffene samtidig som mengden mettet fett holdes nede. Barn bør ikke få mer enn 5 dl melk og yoghurt om dagen. Dette fordi andre matvarer med andre næringsstoffer ikke skal fortrenges.

Mange gir barnet sitt kosttilskudd for å være sikker på at de i alle fall får i seg noe. Flere typer inneholder bare vitaminer. Hvis du føler barnet ditt trenger kosttilskudd i en periode hvor det spiser dårlig eller lite, anbefales et tilskudd som gir både vitaminer og mineraler. Men aller best er selvsagt et godt, variert kosthold.

Foto: bjorner.no