Barnas kosthold

Liker ikke!

Liker ikke!

Kresne barn er veldig vanlig. Selv om det er til liten trøst når du er bekymret og fortvilet fordi barnet ditt ikke vil spise. Så lenge barnet trives og vokser normalt, skal det ikke være grunn til engstelse. Friske barn har en naturlig regulering av matlysten, slik at de lett ”tar igjen” dersom de spiser for lite til et måltid.

Noe av det viktigste du kan gjøre er å fortsette å tilby maten selv om barnet ikke ønsker den. Det kan være utfordrende å beholde roen og humøret når barnet ikke vil spise eller tuller med maten. Prøv å vri fokus over på noe annet enn maten. Og husk å rose barnet når det har smakt på noe det i utgangspunktet ikke ville ha. Det er de voksne som bestemmer utvalget og barna som bestemmer inntaket.

Ikke tving barnet til å spise og heller ikke si at det ikke får dessert eller is etterpå hvis det ikke spiser. Si heller ikke at hvis du spiser skal du få noe godt etterpå. Det blir feil fordi usunne produkter da får en positiv betydning.

Det barn kan få for lite av når det er kresent eller spiser lite, er blant annen kalsium og jern. Tre porsjoner melkeprodukter (1 glass melk eller 1 yoghurt er en porsjon) er nok for å dekke dagsbehovet for kalsium. 
Produkter som f.eks. kjøtt, leverpostei, grovt brød og kornprodukter, Litago brunost og prim tilsatt jern, samt barnegrøt, har høyt jerninnhold. Appelsinjuice og frukt øker jernopptaket fra kornvarer og grønnsaker på grunn av vitamin C-innholdet.

Det anbefales at barn opp til 6 års alder får i seg 8 mg jern per dag. Det tilsvarer for eksempel 3 grove brødskiver, to med leverpostei og en med jernberiket brunost/prim, 1 kjøttkake, en potet og en bukett brokkoli og 1 ss rosiner.

Tidlige tegn på jernmangel er slapphet, trøtthet, svimmelhet og nedsatt fysisk aktivitet.

Foto: Istockphoto.com