Barn i Norge har i hovedsak gode kostvaner og et bra kosthold. De fleste barn i barnehagealder spiser frokost, lunsj, middag og kvelds.
Når det gjelder det de får i seg, er det likevel noen klare svakheter. Mange spiser for mye fett, spesielt for mye mettet fett. De får også i seg for mye sukker. Mange får også i seg for lite vitamin D og for lite jern. Svakhetene skyldes i stor grad at de spiser for lite grønnsaker og frukt, og for lite fisk og grove kornprodukter. Det skyldes også at de får i seg for mye søte drikker, slik som saft og brus. I tillegg er godteri, søte kjeks og søte bakervarer for mange barn blitt hverdagskost. Kort sagt bør barn i dag spise mer av næringsrike matvarer og mindre av mat og drikke som gir lite av de viktige næringsstoffene.
I 2005 ble det gjennomført en landsdekkende undersøkelse av mat og måltider i norske barnehager.
Resultatene viser at det er mye som er bra:
- Barnehagene er opptatt av å ha et bra mat- og måltidstilbud
- Barna har mulighet til å spise til faste måltider
- Det settes av god tid til måltidene
- Barnehagene bruker mat og måltider som pedagogisk virkemiddel
- Tilbudet av mat og drikke er på mange områder tilfredsstillende
- Mange serverer frukt hver dag
Men det er også noen utfordringer ved mattilbudet i barnehagene:
- Det brukes lite grovt brød eller grove kornprodukter
- Mange bruker for lite grønnsaker
- Barna får sjelden fisk
- 20 prosent bruker helmelk til måltidene
- Det brukes mye søt og fet mat til feiringer og markeringer
Foto: Melk.no