Barnas kosthold

Slik spiser barnehagebarna

Slik spiser barnehagebarna

Barn i Norge har i hovedsak gode kostvaner og et bra kosthold. De fleste barn i barnehagealder spiser frokost, lunsj, middag og kvelds.

Når det gjelder det de får i seg, er det likevel noen klare svakheter. Mange spiser for mye fett, spesielt for mye mettet fett. De får også i seg for mye sukker. Mange får også i seg for lite vitamin D og for lite jern. Svakhetene skyldes i stor grad at de spiser for lite grønnsaker og frukt, og for lite fisk og grove kornprodukter. Det skyldes også at de får i seg for mye søte drikker, slik som saft og brus. I tillegg er godteri, søte kjeks og søte bakervarer for mange barn blitt hverdagskost. Kort sagt bør barn i dag spise mer av næringsrike matvarer og mindre av mat og drikke som gir lite av de viktige næringsstoffene.

I 2005 ble det gjennomført en landsdekkende undersøkelse av mat og måltider i norske barnehager.

Resultatene viser at det er mye som er bra:

  • Barnehagene er opptatt av å ha et bra mat- og måltidstilbud
  • Barna har mulighet til å spise til faste måltider
  • Det settes av god tid til måltidene
  • Barnehagene bruker mat og måltider som pedagogisk virkemiddel
  • Tilbudet av mat og drikke er på mange områder tilfredsstillende
  • Mange serverer frukt hver dag
     

Men det er også noen utfordringer ved mattilbudet i barnehagene:

  • Det brukes lite grovt brød eller grove kornprodukter
  • Mange bruker for lite grønnsaker
  • Barna får sjelden fisk
  • 20 prosent bruker helmelk til måltidene
  • Det brukes mye søt og fet mat til feiringer og markeringer


    Foto: Melk.no