Barnehagen skal i følge rammeplanen bidra til at barna får gode vaner, holdninger og kunnskap når det gjelder kosthold. Arbeid med mat og måltider i barnehagen bør skje i samarbeid med barnas hjem og bør forankres i barnehagens årsplan.
Måltider
- Legg til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat.
- Sett av god tid til hvert måltid, minst 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat.
- Legg til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme.
- Ha maksimum 3 timer mellom måltidene. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere.
- Legg til rette for at de voksne kan ta aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna. De voksne er rollemodeller.
- Legg til rette for et trivelig spisemiljø. Sitte pent, sende til hverandre, takke for maten.
- Sørg for god håndhygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat.
- Ivareta måltidets pedagogiske funksjon.
Mat og drikke: - Maten bør gi varierte smaksopplevelser
- Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende grupper:
Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris og pasta (gjerne fullkorn)
Gruppe 2: Grønnsaker, frukt og bær
Gruppe 3: Fisk, sjømat, kjøtt, ost, egg, bønner, linser. - Plantemargarin og olje bør velges fremfor smør og smørblandede margarintyper
- Drikke til måltidene bør være mager melk, gjerne ekstra lett som er tilsatt D-vitamin.
- Vann er tørstedrikk mellom måltidene og bør også tilbys til måltidene.
- Mat og drikke med mye salt og sukker bør unngås
- De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke
Når det er fest i barnehagen må ikke barna få både kake, saft og is. Og det behøver heller ikke være 10 ulike kaker å velge mellom.