Barnas kosthold

Bra mat i barnehagen

Bra mat i barnehagen

Barnehagen skal i følge rammeplanen bidra til at barna får gode vaner, holdninger og kunnskap når det gjelder kosthold. Arbeid med mat og måltider i barnehagen bør skje i samarbeid med barnas hjem og bør forankres i barnehagens årsplan.

Måltider

  1. Legg til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat.
  2. Sett av god tid til hvert måltid, minst 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat.
  3. Legg til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme.
  4. Ha maksimum 3 timer mellom måltidene. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere.
  5. Legg til rette for at de voksne kan ta aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna. De voksne er rollemodeller.
  6. Legg til rette for et trivelig spisemiljø. Sitte pent, sende til hverandre, takke for maten.
  7. Sørg for god håndhygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat.
  8. Ivareta måltidets pedagogiske funksjon.

    Mat og drikke:
  9. Maten bør gi varierte smaksopplevelser
  10. Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende grupper:
    Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris og pasta (gjerne fullkorn)
    Gruppe 2: Grønnsaker, frukt og bær
    Gruppe 3: Fisk, sjømat, kjøtt, ost, egg, bønner, linser.
  11. Plantemargarin og olje bør velges fremfor smør og smørblandede margarintyper
  12. Drikke til måltidene bør være mager melk, gjerne ekstra lett som er tilsatt D-vitamin.
  13. Vann er tørstedrikk mellom måltidene og bør også tilbys til måltidene.
  14. Mat og drikke med mye salt og sukker bør unngås
  15. De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke

    Når det er fest i barnehagen må ikke barna få både kake, saft og is. Og det behøver heller ikke være 10 ulike kaker å velge mellom.