Barnas kosthold

Drikke i barnehagen

Drikke i barnehagen

Mange barnehager lurer på hva barna bør få å drikke. Til brødmåltidene bør barna drikke melk. Vann er tørstedrikk mellom måltidene, men bør også være tilgjengelig til alle måltidene.

Gi barna melk til måltidet og velg da en mager type, gjerne ekstra lettmelk, som også er tilsatt vitamin D. Melk er en viktig del av småbarns kosthold fordi den gir kalsium og andre viktige næringsstoffer. Gi ikke barna ubegrenset med melk. Ett glass melk (1 – 1 1/2 dl) er for de fleste barn nok i løpet av et måltid.

Hva som egner seg å drikke, henger også sammen årstidene. På kalde dager er det godt med noe varmt, spesielt på turdager. Da kan fruktte og eventuelt varm kakao brukes. På varme dager er det viktig å gi barna ofte tilbud om friskt, kaldt vann.

Sjokolademelk og smaksatt melk er unødvendig å servere i barnehagen. Ren juice av frukt, bær eller grønnsaker kan brukes av og til, men da sammen med mat. På grunn av høyt syreinnhold kan juice utenom måltidene skade tennene. Nektar er tilsatt vann og sukker, og bør unngås på linje med saft, brus og iste. Brus med kunstig søtstoff (light brus) bør heller ikke serveres.

Foto: melk.no