Karbohydrater, fett og proteiner er de næringsstoffene som gir energi fra maten. For at barna skal få påfyll av riktig energi er det ikke likegyldig hva de får servert. Raske karbohydrater gir rask blodsukkerstigning, og kan føre til høyt tempo og volum i barnehagen.
Etter et måltid stiger blodsukkeret. Som du merker på at barnet får ny energi. Dersom barnet har spist protein- og fiberrik mat, som grovt brød med leverpostei eller ost, vil blodsukkeret stige med passe tempo over en lengre periode, slik at blodsukkeret holder seg stabilt frem til neste måltid.
Har barnet derimot spist lyst brød med syltetøy eller vanlig pasta med ketchup, vil blodsukkeret stige raskere, og energien vare kortere. Det resulterer i at barnet får et kortere energikick, som ender opp i trøtthet.
Energien fra et måltid er brukt opp etter omtrent tre timer, avhengig av hvor godt barnet spiser. Derfor er det viktig med regelmessig påfyll. Når barna får litt å spise på ettermiddagen før de blir hentet, kan man unngå at de blir trøtte og grinete når de skal hjem.
Kloke valg:
- Velg grove brød og knekkebrød. Se etter brødskalaen på emballasjen for brød, som viser om brødet er fint, halvgrovt, grovt eller ekstra grovt.
- Velg fullkorn-ris og fullkorn-pasta.
- Velg frokostblandinger med mest fullkorn. Se gjerne etter nøkkelhullmerket.
- Velg fullkorn-kjeks som "Fullkorn Rugkjeks fra Kavli" når barnet en gang i blant får kjeks.
- Ha alltid frukt og grønnsaker til måltidene. Kan også brukes som mellommåltid.
- Velg pålegg som leverpostei, kjøttpålegg, ost, kaviar, makrell, egg, majones og fiskepudding.
- Velg gjerne magert av kjøtt-og ostepålegg for å redusere inntak av mettet fett.
- Det sunne fettet finnes i fiskepålegg som makrell, laks og sild. Majones, avokado, oljer og kylling er andre kilder til det sunne fettet.
Foto: helsedirektoratet.no