Barnas kosthold

Mindre salt

Mindre salt

Nyrene hos barn under ett år er ikke ferdig utviklet. Derfor skal ikke disse barna ha mer salt enn det som naturlig finnes i morsmelk/morsmelkerstatning.

Når barnet begynner med puréer, ofte ved 6 mnd alder, skal man heller ikke salte maten. Selv om du selv syns maten virker tam og smakløs, vil ikke barnet oppleve maten slik. Barnet er jo ikke vant til saltsmaken.

Hvis barnet får i seg for mye salt, kan det påvirke helsen i voksen alder. Mye salt i maten kan gjøre at barn venner seg til salt mat, og dermed fortsetter å spise mye salt som voksne. For høyt inntak av salt kan blant annet føre til høyt blodtrykk, som er en av flere risikofaktorer for hjerneslag og hjerte- og karsykdommer. Høyt blodtrykk hos barn kan også ha en sammenheng med overvekt.

Folk flest – inkludert barn – får i seg mer salt enn de bør. Økt bruk av ferdiglaget mat og ”posemat” har gjort at saltinntaket er blitt større, og ligger nå langt over anbefalt daglig inntak i hele Vest-Europa. For mye salt øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte-og karsykdommer.

Anbefaling:
Til friske voksne anbefales det at inntaket av salt bør være under 5 gram per dag. For barn under 2 år bør saltinntaket ikke være høyere enn ca 2 gram per dag. Dette for å unngå at barna blir vant til et kosthold med høyt saltinntak. Vaner barn danner kan få konsekvenser senere i livet. Derfor er det viktig at vi gir barna gode vaner allerede nå.

Noen råd:
• Lag maten selv. Da kan du selv bestemme saltmengden som tilsettes. Bruk minst mulig salt. Bruk annet krydder i stedet, for eksempel urter eller litt pepper.
• Gi barnet frukt eller biter med rå grønnsaker som alternativer til kjeks og snacks som kan inneholde relativt mye salt.