Barnas kosthold

Kalsium 1-2-3, det var det!

Kalsium 1-2-3, det var det!

Melk og melkeprodukter er den viktigste kilden til kalsium i vårt kosthold. Tre porsjoner melkeprodukter om dagen vil sikre barn over 1 år nok kalsium. Det anbefales å velge magre varianter også til barna for å redusere inntaket av det mettede, usunne fettet. Maks én av enhetene bør ha tilsatt sukker.

En porsjon tilsvarer 1 glass med melk, 2 skiver gulost eller 1 yoghurt. Husk også at smoothie laget på melk eller yoghurt også teller med.

For at skjelettet og tennene skal bli sterke, trenger kroppen kalsium. Skjelettet brytes ned og bygges opp igjen gjennom hele livet. Frem til 25-30 års alderen bygger kroppen opp mer skjelett enn den bryter ned, mens etter 30 års alder snur dette og kroppen klarer ikke lenger å bygge opp like mye som brytes ned. Det er derfor viktig at vi får tilført nok kalsium via kosten i barne- og ungdomsårene, slik at skjelettet har blitt så sterkt som mulig før det er for sent å gjøre noe med det.

Kalsium er avhengig av D-vitamin for å gjøre jobben sin. Det er ikke mange matvarer som naturlig inneholder D-vitamin (fet fisk, eggeplomme, tran). Noen matvarer er beriket med D-vitamin (margarin, ekstra lett melk og gulost med D-vitamin). Om sommeren får vi også D-vitamin fra solen.

De minste barna bør ikke få i seg mer enn de tre porsjonene om dagen, fordi melkeprodukter ikke inneholder jern, noe mange barn lett får for lite av. Hvis melkeproduktene får for stor plass i barnets kosthold vil det fortrenge andre, jernrike matvarer.

Ved å spise 3 porsjoner med melkeprodukter hver dag sikrer du kroppens behov for kalsium, som bidrar til å styrke skjelettet.

Foto: tine.no