Barnas kosthold

Barn og jern

Barn og jern

Jernmangel de første leveårene kan gi forsinket mental og motorisk utviklingen. De som er mest utsatt for jernmangel er kresne barn og andre barn som spiser lite, og barn som spiser usunt. Undersøkelser har vist at 4 av 10 norske barn har for lite jern i kroppen.

Jern er det mineralet barn lettest kan få for lite av. Barn under 2 år har spesielt høy risiko for å utvikle jernmangel fordi de er i rask vekst, og kroppen trenger masse jern for å vokse. De vanligste symptomene på jernmangel er slapphet, blek hud, svimmelhet, nedsatt matlyst og nedsatt motstandskraft mot infeksjoner.

Barn har små mager og ikke så stor plass til mat, samtidig som de har et høyt behov for næringsstoffer som jern. Derfor er det viktig at den maten de spiser er næringsrik, og at ”tomme kalorier” fra saft, kjeks og godteri ikke får plass til hverdags.

Barn opp til 6 år anbefales å få i seg 8 mg jern per dag. Det tilsvarer:

3 grove brødskiver med jernrikt pålegg, som leverpostei, Litago brunost/prim eller kjøttpålegg
1 kjøttkake til middag med 1 bukett brokkoli
1 porsjon havregryn

Hvis barn drikker mer enn en halv liter melk (inklusive yoghurt) hver
dag, er det økt risiko for at barnet får i seg for lite jern. Dette fordi
barnet drikker seg mett på melk, og melk inneholder ikke jern. På den måten kan melk fortrenge andre og mer jernrike matvarer i kosten.

Matvarer som inneholder mye jern:
Grovt brød (0.8 mg jern per skive)
Knekkebrød
Havregryn (2 mg jern per dl) og andre grove kornblandinger
Tørket aprikos (0.2 mg jern per stk)
Leverpostei (1.2 mg jern til en brødskive)
Litago brunost og Litago prim (1.5 mg jern til en brødskive)
Rent kjøtt, lever og blodpudding
Grønnkål og grønne salater
Fullkornspasta

Appelsinjuice og frukt øker jernopptaket på grunn av vitamin C-innholdet.

Foto:stabburet.no