Artikler

Det er ikke godteriet som er usunt!

Det er ikke godteriet som er usunt!

Vi lever i et fedmefremmende samfunn, hvor det vi ikke burde spise for mye av, tilbys i alt for store mengder. Store godteposer med flat bunn er bare et eksempel på hvordan vi lures til å kjøpe mer enn vi burde. Dersom handelen virkelig ønsker å ta samfunnsansvar, bør de ta ansvar i forhold til mengdene de pusher på oss. Det er ikke godteri som er usunt, det er størrelsen på posen!

"Forbrukeren vil ha det"

Jeg får ofte høre at det er vi forbrukere som ønsker de store godteposene, fete pølsene og store kanelbollene. "Vi bare lager det forbrukeren vil ha". Jeg er ikke så sikker på det. Hadde handelen stoppet all markedsføring og tilrettelegging for at vi skal ta alle disse dårlige valgene, tror jeg ikke salget av godteri og store kanelboller hadde vært like stort. Vi liker godteri og vi vil kose oss, men vi blir pushet og lurt til å kose oss for mye. 

Pose med flat bunn

Visste du at når posen har flat bunn kjøper du mer. Fordi du ubevisst vurderer etter høyden og ikke bredden når du fyller posen. I tillegg er det lagt til rette med spader istedet for klyper når du skal forsyne deg med smågodt, slik at du istedet for å ta en eller to, gjerne tar en god spade av hver sort. Det skal kun 10 smågodtbiter til for å utgjøre 50 g tilsatt sukker, som er maks anbefalt mengde sukker per dag for et voksent menneske. Med de store posene er det lett å kjøpe 2-3 ganger mer enn dette. Med en halv liter sukker-brus i tillegg, som også bidrar med 50 g sukker, skjønner du hvor det bærer. Og dette gjelder også barna våre.

Lav pris gjør at du spiser med god samvittighet

Vi husker alle priskrigen på smågodt til kr 2,90 per kg rundt påsketider. Psykologien bak slike tilbud er at du ved å gjøre et «godt kjøp» glemmer helseaspektet og spiser med god samvittighet fordi du fikk det billig. Vi spiser altså godteriet med god samvittighet så lenge handelen får lov til å dumpe prisen på smågodt.

Tilbake til kremmerhuset

Hvor ble det av kremmerhusene? Og klypen til å ta med? Jeg får vondt av å se barn som står og forsyner seg fra smågodthyllen med en vulgær papirpose i den ene hånden og en spade i den andre. De har fått et helt absurd forhold til mengder. Alt skal være stort og mye. Som ikke har noe som helst med ekte nytelse å gjøre. Jeg gleder meg til matvareindustrien innser at de ved å ta tilbake kremmerhusene og klypene vil gjøre et viktig grep for først og fremst å gi barn et sunt forhold til godteri.

Begrens mengdene, ikke kostholdet!

Det er faktisk så alvorlig at kosthold tar flest liv her i landet. Det er blant annet mengdene som tar livet av oss. «Det finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder», er et uttrykk jeg lagde for noen år siden og som jeg syns du skal tygge litt på. For det er hverken usunt å ta seg en sjokoladebit eller pølse i ny og ne. Kosthold handler om variasjon og balanse. Det er mengdene vi må begrense, ikke kostholdet.

Vit hva du spiser med SomeBody

I 2003 lanserte jeg kostholdstjenesten SomeBody, et verktøy som forteller deg hva maten inneholder, per stk, skive, spiseskje og til og med per rute med sjokolade. Ønsket mitt med SomeBody, er å gi deg et bevisst forhold til kostholdet ditt. I SomeBody finner du også næringsinnholdet i alle smågodt-variantene, slik at du kan få deg en nyttig aha-opplevelse om godteposen din. Det er godt å vite litt om innholdet i maten, slik at det blir lettere å styre mengdene i forhold til hva kroppen din tåler.

Å fylle bensin på bilen stopper seg selv når tanken er full, mens å fylle energi på kroppen har ikke den samme naturlige begrensningen.

Fyller du for mye på kroppen tar den bare imot og lagrer det som er til overs som fett på kroppen. Min erfaring er at de fleste vet at godteri og kaker ikke er «sunt», men mange er ikke klar over hvor usunne mengdene faktisk kan være. I dag er over halvparten av den voksne befolkningen i Norge overvektig og barna våre følger etter.

Ta vare på kroppen din før den blir overvektig. Vit hva du spiser med SomeBody!

Bli medlem du også!