Hva er BMI
For å klassifisere overvekt benyttes BMI (Body mass index). BMI er forholdet mellom høyde og vekt og regnes ut ved å dividere vekt (i kg) på høyde multiplisert med høyde (i meter). Og klassifiseres på følgende måte (WHO):
under 18.5 = undervekt
18.5-24.9 = normalvekt
25-29.9 =overvekt
30-40 = fedme
over 40 = sykelig fedme
Ikke BMI alene
Det er viktig å ta hensyn til at BMI ikke skiller mellom fett og muskler, noe som gjør BMI begrensende alene. To personer kan ha samme BMI, selv om den ene er overvektig og den andre normalvektig, men har mye muskler. Muskler veier mer enn fett. BMI bør vurderes sammen med hvor på kroppen fettet sitter. Magefettet er fettet med høyest sykdomsrisiko.
God fysisk form viktigst
En BMI over 27 regnes som grensen hvor risiko for sykdom øker. Det er bedre å være i god fysisk form med litt overvekt,enn å være normalvektig og i dårlig form. Med et balansert og variert kosthold, samt daglig bevegelse, legger man et godt grunnlag for et liv med god helse.