Artikler

BMI og magefett

BMI og magefett

Hva er BMI 
For å klassifisere overvekt benyttes BMI (Body mass index). BMI er forholdet mellom høyde og vekt og regnes ut ved å dividere vekt (i kg) på høyde multiplisert med høyde (i meter). Og klassifiseres på følgende måte (WHO):

under 18.5 = undervekt 
18.5-24.9 = normalvekt 
25-29.9 =overvekt 
30-40 = fedme 
over 40 = sykelig fedme


Ikke BMI alene 
Det er viktig å ta hensyn til at BMI ikke skiller mellom fett og muskler, noe som gjør BMI begrensende alene. To personer kan ha samme BMI, selv om den ene er overvektig og den andre normalvektig, men har mye muskler. Muskler veier mer enn fett. BMI bør vurderes sammen med hvor på kroppen fettet sitter. Magefettet er fettet med høyest sykdomsrisiko. 

God fysisk form viktigst 
En BMI over 27 regnes som grensen hvor risiko for sykdom øker. Det er bedre å være i god fysisk form med litt overvekt,enn å være normalvektig og i dårlig form. Med et balansert og variert kosthold, samt daglig bevegelse, legger man et godt grunnlag for et liv med god helse.