Artikler

Lett, men ikke magert

Lett, men ikke magert

Av Camilla Andersen

Stadig flere matvarer merkes med "light", "lett" eller "magrere". Det betyr ikke nødvendigvis at produktet inneholder lite fett og få kalorier. Og naturlig magre matvarer merkes nødvendigvis ikke.

Reglene for merking av matvarer sier at en matvare kan merkes på denne måten dersom det totale kaloriinnholdet er redusert med minst 30 % fra det opprinnelige produktet.

Et produkt som lettmajones inneholder 50 % mindre fett enn vanlig majones, men siden vanlig majones inneholder 80 % fett, vil det fremdeles være 40 % fett i lettmajones. Det er det samme som i lettmargarin.

Et annet eksempel er rømme og lettrømme, der vanlig seterrømme inneholder 35 % fett og lettrømme inneholder 20 % fett. Som et magert alternativ til rømme finnes rømmekolle med 10 % fett og kesam med 8 % eller 1 % fett.

Et produkt som markedsføres som "fettfri" eller "lite fett" kan gjerne ha mye sukker istedet.

Matvarer som er magre i utgangspunktet, som kokt skinke, merkes ikke med "lett". Kjøtt-og melkeprodukter er våre største kilder til det usunne, mettede fettet. Derfor anbefales det å bruke magre kjøttpålegg og magre kjøttprodukter. Majones og oljer bidrar med sunt fett, så her trenger du ikke velge magert. Men selv om det er sunt, gir det kalorier, så ikke spis ubegrenset.

Vil du finne ut om det du bruker egentlig er lett, kan du sammenligne eller rangere matvaren i SomeBody.


Foto: joker.no