Barnas kosthold

Pålegg

Pålegg

Grønnsaker, frukt og bær bør inngå i alle måltider. Det bør alltid være minst ett fiskepålegg på bordet. Variasjon er viktig for å få dekket behovet for næringsstoffer, og for å utvikle smakssansen hos barna.


Vi spiser gjerne tre måltider om dagen hvor pålegg er aktuelt. Det gjør at valg av pålegg blir ganske avgjørende for hva barnet får i seg av næringsstoffer. Pålegg med lite sukker, lite mettet fett, mye proteiner og vitaminer/mineraler er ideelt. Eksempel på gode hverdagspålegg er magre kjøttpålegg som kokt skinke og "go og mager" salami, magre oster eller Vita Hjertego Gul, mager leverpostei, makrell i tomat, majones, fiskepudding, kaviar, jernberiket Litago prim/brunost (av og til) og egg.

Mange barn spiser flere av dagens måltider i barnehagen. Derfor er det viktig at også barnehagen har fokus på et variert og næringsrikt kosthold. Det er praktisk med tuber i barnehagen. Det finnes både oster, majones, leverpostei, makrell i tomat og kaviar på tube.

Syltetøy, honning, sjokoladepålegg og andre sukkerholdige pålegg bør ikke være en del av barnets hverdag.

Det er viktig at barn får i seg nok fett, så det er ikke meningen å velge magert for å spare på fettet, men for å redusere det mettede, usunne fettet. Derfor er det viktig at du gir barnet ditt sunt fett gjennom majones, oljer, avokado, makrell i tomat og andre fete fiskepålegg. Liker barnet ditt nøtter er dette også en god kilde til sunt fett. Unngå hele nøtter til små barn, da de kan sette dem i halsen. Allergi mot nøtter er ikke uvanlig blant barn.

Og som du ser på bildet, kan det bli spennende kombinasjoner når barnet får lage selv :)


Foto: Camilla Andersen