Barnas kosthold

Smør eller margarin?

Smør eller margarin?

Fra helsedirektoratets side er det ønskelig å vri inntaket av fett fra mettet fett til mer umettet fett ved å bytte ut smør og smørblandede margarintyper med plantemargarin og oljer. Men er margarin bedre enn smør?

Som ernæringsfysiolog skulle jeg ønske jeg kunne gi deg et klart svar, men dette tema innen ernæring er så vanskelig. Eksperter er uenige, hvor den ene mener smør er det beste og den andre sverger til margarin.

Jeg deltok på en to dagers kostholdskonferanse om nettopp fett tidlig i 2013 og hadde store forhåpninger om å få avklart dette spørsmålet. Med dessverre, uenigheten regjerte og jeg måtte dra hjem like forvirret.

Det jeg velger å gjøre, er å bruke Bremykt. Det består av 70 % smør og 30 % rapsolje. Så da "safer" jeg med å velge litt av hver. Jeg liker smaken av smør, samtidig som jeg vet olje er bra for oss. Mens smør inneholder mye mettet fett, bidrar olje med mye umettet. 

En av oljene du skal være forsiktig med, er palmeolje. Dette er en vegetabisk olje, men den inneholder mye usunt, mettet fett som øker kolesterolet og øke risiko for hjerte-karsykdom. Når det kun står vegetabisk olje på ingredienslisten for en matvare, kan det altså være palmeolje. Så står det "vegetabilsk fett" på emballasjen, velg noe annet!

Rød palmeolje er ikke raffinert og anses som en sunn olje å bruke. Jeg har ikke nok kunnskap om denne oljen og vet bare det som produsent og importør forteller.

Det som i alle fall er sikkert, er at mens vi før trodde alt mettet fett ikke var bra, vet vi nå at det er enkelte mettede fettsyrter som skiller seg ut som mer helseskadelig enn andre. Det finnes mer enn 200 mettede fettsyrer. 

En del studier tyder på at det kan være større forskjell på de ulike typene mettet fett enn hva man trodde før, for eksempel kan det se ut til at fett fra kjøtt er mer kolesteroløkende enn fett fra ost og smør. Men, det er ikke dermed sagt at alt mettet fett er frikjent, og at det uten videre er lurt å velge mettet fett fremfor umettet.

Camilla

Foto: Colourbox.com