Barnas kosthold

Brus og saft

Brus og saft

Sukkerholdig drikke bidrar lett til at barn får i seg for mye sukker. Brus, saft og andre sukkerholdige drikker bør forbeholdes bursdager og feiringer, og bør ikke introduseres før barnet ber om det selv. Dette er blant annet viktig for at barnet skal få i seg nok næring, og for tannhelsen.

Barn som drikker mye sukkerholdig drikke fyller opp magen slik at det ikke blir nok plass til mat og drikke som gir barnet næring i form av vitaminer og mineraler. Magen er ikke stor, men behovet er det. Derfor er det viktig å la plassen være forbeholdt mat og drikke som gir næring.

Det er mulig å få hull i melketenner og det kan bli en traumatisk opplevelse hos tannlegen. Det er ikke mengden av sukker som er avgjørende for hull, men hvor ofte barnet får i seg sukker. La derfor søt drikke være forbeholdt lørdag, og puss tennene morgen og kveld. Tannpussen bør skje av en voksen frem til 10 års alder. Hvis det er vanskelig å gjennomføre tannpuss to ganger daglig, kan du gi barnet fluor-tablett.

Kunstig søtet saft og brus bør ikke gis til barn under 3 år. Vær gjerne forsiktig med å gi det til større barn også. Det er ikke påvist noen skader ved høyt og langvarig inntak, men som et ”føre var” prinsipp er det greit å være forsiktig. 

Brus og saft er en av de største kildene til sukker i barns kosthold.

1 dl saft eller brus bidrar med 5 sukkerbiter. Det vil si at et vanlig glass har 10 sukkerbiter (20 g tilsatt sukekr). Å la barnet drikke seg utørst på sukkerholdig drikke kan da lett føre til at barnet får i seg unødvendig store mengder sukker.

Selv om det ikke er tilsatt sukker i juice, vil karbohydratene fra juicen brytes ned til akkurat det samme som sukker i kroppen. Juice er bedre enn brus fordi det er vitaminer i den, men tenk over mengdene du gir barnet ditt. 


Foto:Shutterstock