Barnas kosthold

Maks 5 dl melk

Maks 5 dl melk

Gi barna melk til måltidet og velg da en mager type, gjerne ekstra lettmelk, som også er tilsatt vitamin D. Melk er en viktig del av småbarns kosthold fordi den gir kalsium og andre viktige næringsstoffer.

Gi ikke barna ubegrenset med melk. Ett glass melk (1 – 11/2 dl) er for de fleste barn nok i løpet av et måltid. Dette for at melken ikke skal ta opp all plass i magen, slik at det blir for liten plass til mat. Melk inneholder svært lite jern, derfor er det viktig at barnet også får plass til jernrike matvarer, som brød med leverpostei eller kjøttpålegg.

D-vitamin er viktig for at kroppen skal ta opp kalsium fra melken. Barn trenger kalsium for å bygge et sterkt skjelett. Til det trengs det mange "byggeklosser". Derfor trenger barnekroppen tilførsel av kalsium hver dag.

En generell huskeregel for melkeprodukter er : 1-2-3 - Det var det !

3 porsjoner melkeprodukter om dagen er nok. Enten tre glass melk, et glass melk, en yoghurt og ost til en brødskive, eller hvordan du ønsker å fordele det. Maks én av porsjonene bør inneholde tilsatt sukker for at barnet ikke skal få for mye sukker. Yoghurt, Biola og annen smaksatt melk er kilder til tilsatt sukker.

Foto: melk.no