Artikler

Slik vurderer du frokostblandinger

Slik vurderer du frokostblandinger

Av Camilla Andersen

Istedet for å gå etter frokostblandinger med nøkkelhull-merke, kan du her se hva kriteriene for å bli merket er, slik at du selv kan vurdere andre frokostblaninger. 

Det at nøkkelhull-merkingen er en frivillig ordning, gjør den mangelfull. Det betyr at en frokostblanding uten nøkkelhull kan være like sunn, bare at produsenten ikke er med på ordningen. 

Videre er det også misvisende når man setter en grense for hvor mye sukker det for eksempel kan være i en frokostblanding for at den skal bli merket. "Fitness 54% fullkorn" har 12.9 g sukkerarter, mens "4korn" har kun 2 g sukkerarter. Det er altså stor forskjell på disse to produktene, men begge er merket med nøkkelhull og kan da fremstå som like sunne. En frokostblanding med 13.1 g sukkerarter vil ikke få nøkkelhull, men er i praksis helt lik "Fitness 54%fullkorn". 

Så istedet for å se etter nøkkelhullet når du skal kjøpe frokostblanding, ha tallet 13 i bakhodet. Se på emballasjene og sjekk andel sukkerarter. Er det 14 g, er ikke det så aller verst - selv om den ikke har blitt kvalifisert til nøkkelhull-merket. Bruk sunn fornuft 

Hvor mye fiber er bra ? 
Mer enn 7 g fiber/100g 

Hvor mye sukker er ok ? 
Mindre enn 13 g sukkerarter per 100g 

Hvor mye fett er ok ? 
Under 7 g fett/100 g = bra 
(se at mesteparten er umettet og ikke mettet)

Foto: brodogkorn.no