Artikler

Fast food: Mer kaloririkt enn du tror

Fast food: Mer kaloririkt enn du tror

Visste du at en "Big Mac" med medium pommes frites og cola gir deg nesten 1200 kalorier? Eller at en "Dobbel Whopper" burger fra Burger King har over 800 kalorier, uten tilbehør? Sannsynligheten er stor for at du aldri hadde klart å gjette det!

Amerikanske forskere har nylig undersøkt i hvilken grad voksne, ungdommer og barn estimerer kaloriinnholdet i ulike typer fast food korrekt. De intervjuet over 3000 kunder hos flere store fastfood-kjeder i USA, deriblant McDonalds, Burger King og Subway. Over 40 prosent av kundene sa at de spiste på fast food-restaurant minst én gang i uken.

To av tre underestimerte 

Gjennomsnittlig kaloriinnhold i menyene som ble kjøpt av de voksne var 836 kcal. Ungdommer og skolebarn kjøpte menyer med gjennomsnittlig 756 og 733 kcal. Kaloriinnholdet ble underestimert av minst to av tre kunder. Barn og voksne underestimerte kaloriinnholdet med gjennomsnittlig 175 kcal, mens ungdommene underestimerte med 259 kcal. Omtrent en fjerdedel av alle kundene underestimerte kaloriinnholdet med 500 kalorier eller mer. 

Interessant nok underestimerte kunder på Subway kaloriinnholdet i større grad enn de andre kjedene (med 349-500 kcal), noe som har vært vist i flere tidligere studier. Årsaken til dette kan være at Subway anses av mange som en «sunn» fast food-kjede, ettersom de selger baguetter og ikke hamburgere. 

De som kjøpte større måltider var også mer tilbøyelige til å underestimere kaloriinnholdet i rettene; jo flere kalorier en rett inneholdt, desto mer underestimerte de. 

Ønsker mer og bedre merking

Denne studien bekrefter at det er nesten umulig å vite hvor mye kalorier maten inneholder bare ved å se på den, og den taler derfor for at menyene på serveringssteder bør merkes med kaloriinnhold. Somebody.no gir deg næringsinnholdet i mange typer fast food, men det er dessverre relativt få kjeder som har denne informasjonen tilgjengelig.

Kilde: Consumers’ estimation of calorie content at fast food restaurants: cross sectional observational study. BMJ, 2013.