Når vi spiser så riktig at det blir galt

Når vi spiser så riktig at det blir galt

Først kom supermaten, såkalte detox-kurer og raw food. Vi begynner sakte men sikkert å legge fra oss disse diettene til fordel for en ny hype, «clean eating», i utgangspunktet en veldig god idé om å spise mest mulig mat laget fra bunnen av, framfor halvfabrikata og fast food. En rød tråd har imidlertid oppstått blant personer som følger disse diettene og kostholdsfilosofiene – ortoreksi, også kalt den fjerde spiseforstyrrelsen.

Det kan være vanskelig å forestille seg at det å spise sunt kan kalles en spiseforstyrrelse, eller at det i det hele tatt er mulig å spise for sunt. Men den amerikanske legen Steven Bratman så det nødvendig å lage et helt nytt begrep i 1997, og å stille følgende spørsmål til sine pasienter:

  • Har du kuttet ut flere typer mat fra ditt kosthold i frykt for hva det gjør med kroppen din?
  • Tenker du mer på renheten eller innholdet i maten enn opplevelsen av måltidet?
  • Påvirkes livskvaliteten din av at du tenker mye på mat, eller av matvanene dine?
  • Dømmer du andres kosthold, samtidig som du får økt selvfølelse av ditt eget?
  • Blir du sosialt isolert på grunn av matvalgene dine?
  • Får du sterk skyldfølelse dersom du skeier ut en dag?


Dersom også du svarer ja på flere av disse punktene, er vårt ønske for deg at du skal kunne senke skuldrene og vite at mat slettes ikke trenger å være komplisert. Å bli kjent med ditt eget kosthold kan kan være et viktig ledd for å få tilbake matgleden og virkelig kjenne på en ny trygghet rundt valgene du tar.

Mat handler ikke bare om disiplin og ernæring, men også om samhold, glede og opplevelser. La derfor kunnskap og matglede framfor risikokalkulering styre dine matvalg!