Lag en ny vane: brødbaking for nybegynnere

Lag en ny vane: brødbaking for nybegynnere

En livsstilsforandring trenger ikke å handle om å ta på seg utfordringer på størrelse med et fjell, i SomeBody tror vi på å ta ett lite steg om gangen for å gjøre endringer du kan leve med over lang tid.

Dersom du skal starte med én forandring, er brødet du spiser et bra sted å starte, 25 prosent av energiinntaket til en gjennomsnittsnordmann består nemlig av nettopp brød. Å bake sitt eget brød har både en betydelig effekt på helsen din fordi butikkbrød er blant de største kildene våre til salt – noe vi allerede får for mye av, i tillegg til at det er få ting som er så godt som smaken og lukten av nybakt brød.

Ikke bare for viderekomne

Er du helt fersk på området og synes brødbaking høres trivelig, men uoverkommelig ut? SomeBody har tatt en prat med Paul Grønseth, gründer og daglig leder i Daglig Brød som mener at alle som eier en bakebolle og en deigskrape kan sette i gang med å lage dugelige brød, og vel så det.  

Grønseth forteller at brød med vanlig hvetemel er et godt sted å starte dersom man ikke er en erfaren brødbaker.

- Konvensjonelt mel og gjær gir samme bakeresultat hver gang, forutsatt at du bruker samme mengder, men det kan bli kjedelig i lengden. Det skal ikke mye øving til før du er en garvet økologisk surdeigsbaker! Et tips her er å få en "avlegger" fra noen andres surdeig som er levende, så du ikke gir opp før du har fått prøvd å bake.

Vær forberedt

Et uunngåelig tips nesten uansett hvilken forandring man skal gjøre i matveien er planlegging, planlegging, planlegging. Dette gjelder også ved brødbaking, og Grønseth gir deg listen over hva du kan ha liggende i kjøkkenskapet til enhver tid for å alltid ha det du trenger til et godt brød:

  • Mel
  • Tørket surdeig
  • Frøblandinger
  • Frokostblandinger med for eksempel tørket frukt og havre


- Egentlig er det bare kreativiteten som setter grenser, det er få ting man ikke kan hive inn i et brød og få suksess med, sier Grønseth.

For å gjøre det ekstra enkelt for deg selv, kan du ha en bakedag i uken og fryse bakevarene slik at du har hjemmelaget brød tilgjengelig til enhver tid.

Mange fordeler av en enkel vaneendring

Man trenger altså ikke å være en kløpper på kjøkkenet, ha dyrt utstyr eller mange ingredienser for å sette i gang med brødbaking. Det er likevel en liten endring som gjør en stor forskjell.

Du skal selvsagt ikke ha dårlig samvittighet for å spise butikkbrød, men tre fordeler i ett brød kaller vi en bedre deal; det er billigere å bake selv, du slipper saltbomben i hverdagen, og som Grønseth påpeker, er det godt å vite nøyaktig hva du putter i munnen din og i barnas munn.

Lykke til, og husk at øvelse gjør mester!

Foto: Char Beck