Ikke kast innmaten fra gresskaret

Ikke kast innmaten fra gresskaret

Gresskar er smaken av oktober, og butikkene bugner i disse tider av gresskar i flere farger og fasonger. Den de aller fleste kjøper nå er imidlertid kjempegresskaret, eller populært kalt halloweengresskaret, for å hules ut og skjæres til øyne, nese og munn. 

Hvis du har gått til innkjøp av et gresskar, bør du ikke kaste innmaten. Den er rik på antioksidanter, fiber og kalium og er dessuten svært kalorifattig - et enkelt søk i SomeBodys matvaredatabase viser at 100 gram gresskar inneholder 26 kalorier. Her får du med andre ord mye for lite! 
Men nordmenn er enda ikke like godt vante med gresskaret i matlaging som amerikanerne, så du lurer kanskje på hvordan det egentlig kan brukes? Vi har tipsene.

Herlig sødme
Først og fremst må gresskar varmebehandles for å få fram den gode, søte smaken. Hvordan du gjør dette er opp til deg, men en enkel måte å tilberede den på, er å dele det i båter og bake i ovnen ved 180 grader i underkant av en halvtime sammen med olivenolje, salt og pepper. 
Gresskar fungerer utmerket som tilbehør til middag, eller den kan være hovedingrediensen i suppe. Med en stavmikser, løk, litt olje, buljong, koriander og chili får du en god høstsuppe. 

Husk på frøene
Også gresskarfrøene er spiselige, og kjempegode som snacks. Skrap ut frøene med en skje, skyll i vann og legg dem på et stekebrett. Rist dem i olivenolje, chiliflak og ønsket krydder, varm dem i ovnen på 180 grader i ti minutter. 
Frøene er rike på protein og fiber som gjør deg mett, samtidig som du blant annet får mye magnesium og det kolesterolsenkende stoffet fytosterol. 
Flere gode og nyttige oppskrifter får du som medlem i SomeBody, samtidig som du kan dele dine oppskrifter med andre medlemmer.

Vel bekomme!