Fem gode grunner til fem om dagen

Fem gode grunner til fem om dagen

Av Anita Marie Myrvang

Det er godt kjent for de fleste av oss at Helsedirektoratet anbefaler fem porsjoner frukt og grønt til dagen. Det er godt og friskt med frukt og grønnsaker, men skulle du likevel ønske noen flere gode grunner til å øke inntaket ditt, har vi snakket med Susanne Christensen, faglærer i ernæring ved Hudpleieakademiet.

Bedre fordøyelse
Frukt og grønnsaker inneholder ikke bare vitaminer og mineraler, men også store mengder fiber som binder vann og er godt for fordøyelsen din.

Bedre helse
Du vil merke en bedre hverdagshelse med sterkere immunforsvar, og på lang sikt vil du også ha redusert risiko for overvekt, hjerte og karsykdom, ulike krefttyper og diabetes type 2.

Beskytter huden i solen
Karotenoider gir frukt og grønnsaker de friske fargene, og Christensen forteller at disse kan redusere skaden solen forårsaker i huden. Studier har observert mindre rynker hos personer med et karotenoidrikt kosthold!

- Karotenoidene legger seg i huden og nøytraliserer frie oksygenradikaler som oppstår når huden utsettes for UV-stråler. Vi bør fortsatt bruke solkrem, men karotenoidene kan gi en ekstra effekt, sier hun.

Fornyer og styrker
- Betakaroten som kan omdannes til vitamin A finner vi mye av i gulrot, søtpotet, brokkoli, spinat og papaya. Vitamin A er viktig for normal cellefornyelse og er dermed også et viktig vitamin for huden vår, forklarer Christensen.

Christensen forteller videre at kiwi, appelsin og paprika også er rike på vitamin C, som er nødvendig for dannelsen av kollagenfibre.

- Paprika er smakfullt og kan brukes til brødskiver, salater og middager og kun fem ringer med rød paprika er nok for å dekke dagsbehovet, sier hun.

Med SomeBody kan du enkelt registrere hva du spiser og sjekke om inntaket ditt av frukt og grønt er tilstrekkelig, og motiveres til å spise enda mer!