Barn og kosthold - var alt bedre før?

Barn og kosthold - var alt bedre før?

Av Anita Marie Myrvang

Mediene elsker å hause opp negative nyheter om helse og maten vi spiser. Vi får derfor høre mye om hvordan barna våre blir fetere i takt med at maten de får servert er håpløs.

At gjennomsnittsvekten øker er det dessverre ingen tvil om. Men var alt ved barnas kosthold egentlig så mye bedre før?

Sukkerinntaket
Helsedirektoratets undersøkelser viser at sukkerinntaket hos småbarn har hatt en svært positiv utvikling de siste ti årene. Mens den gjennomsnittlige 2-åringen drakk to desiliter sukkerholdig drikke i 1999, er dette tallet redusert til en halv desiliter i 2007. Det er grunn til å tro at denne utviklingen har fortsatt fram til i dag.

Barneskoleelever og tenåringer går ifølge nyere undersøkelser etter samme gode trend, og tilsatt sukker utgjør en stadig mindre andel av energiinntaket.

Frukt og grønnsaker
Også her har inntaket hos småbarn blitt bedret med tiden. Vi har ikke nådd målet enda, men nordmenn har blitt mer opptatt av frukt og grønt i det siste, noe som også viser igjen på salgstallene.

Veien videre
Vi har mer enn nok dårlig samvittighet fra før av, så det er på høy tid at det rettes mer fokus på det vi faktisk får til. Derfra kan vi lettere se på hva vi kan gjøre for barna våre videre.

På hvilke områder er du flinkest, og hvor er det rom for forbedring?

Du finner gode råd i Camillas bok ”Oppskrift på sunne barn”, og som medlem i SomeBody kan du blant annet bruke sukkerkalkulatoren for å få mer kunnskap om matvarene du og dine barn bruker i hverdagen.