Barnas kosthold

Kjøtt

Kjøtt

Kjøtt og kjøttprodukter er en viktig kilde til protein og jern. Men de er også en av vår største kilde til det usunne, mettede fettet. Ved å velge magert får du alle de gode næringsstoffene samtidig som du reduserer inntaket av usunt fett.

Vi spiser mye kjøttdeig. Ved å bytte til karbonadedeig sparer du 9 gram fett per 100 g. Det er 36 gram fett på en pakke på 400 g. Kjøttprodukter som kjøttboller, kjøttkaker og karbonader bidrar med mer fett enn rent kjøtt. Dersom du har anledning er det en fordel å velge rent kjøtt. Det er magert.

Produkter av svin og kylling inneholder ofte mindre fett enn produkter av storfe og lam. Men husk at kylling ikke inneholder like mye jern, så det er lurt å velge rødt kjøtt inni mellom kyllingpølsene.

Det er ikke bare mettet fett i kjøtt. I svinekjøtt er det 60 % umettet fett, som er samme andel som i kylling og kalkun. Storfe og lam har 40 % umettet fett. Men kjøttprodukter er en av våre største kilder til mettet fett likevel, så det er lurt å velge magert.

Det er kjempeenkelt å lage kjøttbollene selv. Da vet du også hva du spiser. Bruk karbonadedeig, bland gjerne revet gulrot i deigen, ha et egg, salt og pepper og evt andre krydder eller urter i og stek i vei. Lurt å fryse, så blir det enda raskere å lage mat neste gang.

Foto: matprat.no