Barnas kosthold

Morsmelk

Morsmelk

Morsmelk eller morsmelkerstatning er eneste føde de første 6 månedene av et barns liv. Den første melken som kommer når du ammer har mest karbohydrater. Mot slutten kommer det fetere melk. Derfor er det bra at barnet tømmer det ene brystet før det får det andre. Da får barnet i seg alle de gode næringsstoffene.

Morsmelkens smak påvirkes av det mor spiser. På den måten gir du barnet ditt smaksopplevelser, som kan gjøre det lettere for barnet å like ulike smaker senere.

Noen barn reagerer hvis mor spiser grønnsaker som er gassdannende. Som for eksempel løk, kål, linser og bønner. Hvis du mistenker at barnet reagerer negativt på en matvare, kan du prøve å kutte den ut for å se om det blir bedre. Men ikke kutt ut matvarer for sikkerhets skyld. Husk at et variert kosthold er viktig for å gjøre melken optimal.

Amming er en naturlig måte for mor å gå ned i vekt på. Melkeproduksjon krever 300-500 kalorier om dagen, og disse hentes fra lagrene etter fødsel. Har du lagt på deg ekstra mye i svangerskapet ,må du i tillegg være flink med både kosthold og mosjon. La du på deg lite, og har lite å ta av, er det viktig at du tar deg tid til å spise ordentlig og ofte, slik at du har nok energi til både melkeproduksjon og det å være mamma.

Når barnet er 4 måneder kan det få smaksprøver av grøt beregnet fra 4 måneder. Grøt kan være aktuelt hvis barnet gir uttrykk for å ikke bli mett nok av bare melk, sover dårlig eller ikke vokser som det skal.


Foto:kk.no