Barnas kosthold

Grøt

Grøt

Det finnes flere varianter av ferdig grøt til barn. Det som er fint med barnegrøt fra for eksempel Nestlè og Småfolk, er at de er tilsatt næringsstoffer, blant annet jern. Det er gjort en undersøkelse på norske barn som viste at de som spiste jernberiket grøt hadde bedre jernstatus enn andre barn. 

Men ikke alle jernforbindelser tas like effektivt opp i kroppen. Jernfumarat er "det gode jernet" i barnegrøter, så sjekk på emballasjen neste gang du handler om din grøt har den gode jernforbindelsen.

Omtrent én av ti hadde jernmangel ved 1–2-års alder i undrsøkelsen som ble gjort. Barn har spesielt høy risiko for å få jernmangel fram til de er 2 år. Jernmangel kan gi dårligere mental og motorisk utvikling for barnet. I verste fall kan det føre til permanent skade på nervesystemet.

Barnets medfødte jernlager er brukt opp når barnet er omtrent 6 måneder gammelt. Derfor er det viktig at barnet fra denne alder får mat som er god kilde til jern. Hvis du  ønsker å lage hjemmelaget grøt til barnet ditt, er det derfor lurt å være oppmerksom på hvor du finner jern. Havre og hvete inneholder en del jern, men jernet sitter ytterst i kornet, så velg sammalt mel. Hirse er også rikt på jern. 

Oppskrift på den første grøten (4 mnd):
1 dl vann
Glutenfrie kornslag: 1 ss rismel, 1 ss maismel eller 1-2 ss hirseflak.
Glutenholdige kornslag: 1-2 ss sammalt hvete, 1-2 ss havremel eller 1-2 ss byggmel.

Start med glutenfrie meltyper og innfør etter hvert gradvis grøt med gluten.
En fordel med hjemmelaget grøt, er at man kan unngå sukker.
Vanlig havregrøt egner seg først når barnet er 8-10 mnd.
Unngå finmalte meltyper (siktet hvetemel osv) da disse gir uheldig konsistens og lite næring.

Oppskriften er hentet fra boken "Bare Barnemat"


Foto: nestlebarnemat.no