Cøliaki

På kort sikt

På kort sikt

En cøliakiker må unngå kornsorter som hvete, bygg, rug og spelt. Havre må også unngås dersom den ikke er dyrket og produsert under glutenfri betingelser. Derfor kan havre som kun er merket glutenfritt inntas. Den første tiden ( 6 måneder) etter stilt diagnose, kan det også for noen være gunstig å unngå glutenfri Havre. Dette fordi proteiner i havre likner en god del på proteinet i gluten. På sikt kan glutenfri havre inntas. Utover dette må man være detektiv og lese varedeklarasjoner nøye. Gluten kan skjule seg under mange navn som f . eks. dekstrose og malt. Det er derfor viktig å gjøre seg kjent med slike lister, og gjerne ha de med seg på handletur.

Det er svært viktig at en med cøliaki spiser 100 % glutenfritt, selv om symptomer ikke oppstår med inntak av små menger, da dette minimerer risikoen for alvorlige komplikasjoner.

Mange med nydiagnostisert cøliaki kan også oppleve å reagere på melkeinntak. Dette kaller vi laktoseintoleranse og innebærer at enzymer i tynntarmen som fordøyer melkesukker ikke er tilsted eller er tilstede i mindre grad pga betennelsen som er i tarmen. Det kan derfor være gunstig å leve laktosefritt i en periode til tarmen er normalisert igjen. Laktoseintoleransen vil gjerne gå over, og laktose kan inntas igjen.

Oppdages en eller flere mangeltilstander på vitamin og mineraler, kan det også være gunstig å ta en multivitamintilskudd den første tiden.

Det er personlig hvor lang tid det tar for tarmen å normalisere seg på et glutenfritt kosthold, men de fleste merker umiddelbar bedring hva angår symptomer, og en bedre helse etter omlag 6 måneder.