Vet du hvor mye salt du spiser?

Vet du hvor mye salt du spiser?

Det snakkes mye om fett og sukker i helsesammenheng, men visste du at vi spiser dobbelt så mye salt som anbefalt, og at risikoen for hjerte- og karsykdommer synker betraktelig dersom vi klarer å snu denne statistikken?

Så mye som tre firedeler av saltinntaket vårt kommer fra ferdige matvarer, og da kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne for å redusere saltmengden. Vi hjelper deg på veien!


Lag smaksbomber i stedet for saltbomber
Dropp bordsaltet, og utforsk krydderhyllene neste gang du er på butikken. Det er enkelt og spennende å tilsette maten nye smaker. Prøv for eksempel sitronmelisse til fisken, dill på potetene og koriander i suppen.

Se etter Nøkkelhullsmerket
Matvarer merket med Nøkkelhullet inneholder mindre salt enn andre alternativer i samme kategori. Det kan derfor være ekstra lurt å se etter dette merket på matvarer du spiser ofte.

Lag mest mulig mat fra bunnen
Dette er den aller mest effektive måten å redusere saltinntaket på, og selv små grep kan gjøre en stor forskjell. Lag din egen saus, bytt ut tacokrydderet med en hjemmelaget blanding eller bak ditt eget brød.

Sammenlign matvarer og ta gode valg for deg selv!
Det anbefalte saltinntaket er 5 gram daglig, og her har vi brukt rangeringsverktøyet i SomeBody for å finne saltinnholdet i noen matvarer:

Fårepølse, Gilde: 0,3 gram per skrive
Løvtynn kokt skinke, Gilde: 0,1 gram per skive

Pizza Salame Piccante, Dolly Dimples: 0,9 gram per stykke
Pizza Slice Skinke, Narvesen: 3,2 gram per stykke

Rett i koppen Szechuansuppe, Toro: 1,4 gram per porsjon
Kokkeklar Blomkålsuppe Stabburet: 3,2 gram per porsjon

Legg bort bekymringer og varedeklarasjoner, og bestem selv ditt eget saltinntak med et medlemskap i SomeBody!