Stressfri planlegging med SomeBody

Stressfri planlegging med SomeBody

Enten du bor alene eller lager mat til en hel familie, er planlegging noe man ikke kommer unna dersom man ønsker et sunt kosthold på et rimelig budsjett. Slik gjør du det:

1. Ta et valg
Alle endringer i livet starter med et valg. Tenk over hvilke fordeler det å planlegge maten vil gi deg i hverdagen, og før det gjerne ned på et ark. For noen kan dette være en vektnedgang, for andre spiller økonomien, tidsklemma eller miljøet størst rolle. Hva er din årsak til å planlegge måltidene?

2. Finn den beste metoden for deg
For å nå et mål, må metoden være gjennomførbar. Heldigvis finnes det ikke bare én måte å gjøre dette på, du velger selv om du vil planlegge en hel uke i forveien, eller bare fram til neste dag. Dersom du trives med å lage mange måltid på forhånd kan du gjøre dette, men det er også helt opp til deg om du vil la ingrediensene ligge fra dag til dag. Du er din egen sjef!

3. Få oversikt over kjøkkenet ditt
Du trenger ikke å kjøpe inn dyrt utstyr for å lage god mat, men det er frustrerende å finne ut midt i matlagingen at du helst skulle hatt en stavmikser eller en større bakebolle. Finn ut hvilke forutsetninger du har for å lage mat i hjemmet ditt, og tenk på både plass og utstyr, hva du har fra før av og hva du trenger.

4. Lag en handleliste
Det er fullt mulig å handle kun en gang i uken, og dette kommer du til å merke at lommeboka har godt av, da spontanhandling som regel ender opp i mer enn du i utgangspunktet hadde tenkt.

Ha gjerne alltid en liste klar over dine favorittmatvarer- og ingredienser som du går ut fra, og varier innkjøpene fra uke til uke. Et kosthold du trives med er et kosthold som varer.

5. Handle strategisk
Følg med på tilbudene fra dine nærbutikker når du skriver handleliste, de fleste har gjort det ekstra enkelt å følge med på tilbudene deres gjennom nettsidene eller tilbudsapper på mobilen.

Gjør større innkjøp av tørrvarer og boksemat når noe er ekstra billig. Kjøtt og fisk kan også handles i store kvanta og fryses ned i 2-12 måneder, avhengig av typen kjøtt.

6. Kjøp frossent
Fyll opp fryseren din med frosne grønnsaker, smoothieblandinger og andre frysevarer.  Frossen frukt og grønt er like næringsrikt som ferskt, ofte mer! På denne måten har du alltid godt tilbehør til middagen.

7. Lag én gang, spis flere ganger
Både middager, bakverk og salater egner seg ypperlig til å lage i større mengder og fordele utover de neste dagene. Spesielt gryter, gratenger og supper er enkelt å fryse og bruke på nytt, og ekstra godt dersom man legger til friske urter etter ny oppvarming.

8. Registrer måltider fram i tid
SomeBody gjør det ekstra lett for deg å planlegge, du kan registrere både enkeltmatvarer og oppskrifter så lang fram i tid du måtte ønske. Ved hjelp av den personlige statistikken over næringsinnhold, kan du også forsikre deg om at du til enhver tid får i deg det du trenger, uansett personlig mål. Har du ombestemt deg, eller glemt å registere et måltid? Ingen problem, du kan endre og legge til måltider så ofte du vil.