Lag en ny vane: kutt ned på brusinntaket

Lag en ny vane: kutt ned på brusinntaket

Drikker du brus daglig som tørstedrikk, og synes det er vanskelig å slutte? En gammel vane er vond å vende, men slettes ikke umulig, og det er godt å tenke på at det er de små forandringene i kostholdet som kan gjøre den største forskjellen.

Vi kan ikke love at det er enkelt å kvitte seg med brusvanen, men vi kan love deg at kroppen din kommer til å merke en forandring, og her er rådene for å komme seg dit.

Ta den tiden du trenger
For noen kan det å kutte en dårlig vane tvert faktisk være den beste løsningen. Men vi er alle forskjellige, og hvis du drikker mange glass til dagen kan du begynne med å drikke kun ett glass til dagen. Fortsett med dette i to uker, før du går over til tre glass i uken.  

Vann ut brusen
Dette kan høres litt rart ut, men ved å vanne ut brusen litt, drikker du mindre brus samtidig som du vender smaksløkene og kroppen din til å få mindre sukker – et triks mange eksperter anbefaler.

Få oversikt over kaloriinntaket
En av de største ulempene ved å drikke brus er det unødvendige kaloriinntaket. Dersom du ofte pøser på med brus, kan det derfor være en god oppvekker å se hvor stor andel av kaloriinntaket ditt som består av brus. En andel du kunne brukt på herlige måltider! I SomeBody får du regnet ut både kalorier og tilsatt sukker, tall som kan motivere til en endring.

Finn ut om det er verdt det
I 2014 utførte Johns Hopkins University en studie hvor de plasserte skilt i butikkene hvor de opplyste kundene om at de måtte gå nesten en mil eller jogge i 50 minutter for å forbrenne en halvliter brus. Forsøket virket; kundene valgte en mindre brus, vann eller ingen drikke i det hele tatt.

Ved å sette tall på inntaket ditt, kan du få en bedre oversikt over hvilke prioriteringer du skal ta, og gjerne la brusen være unntaket i stedet for regelen.

Bytt til kaffe eller te
Trenger du en koffeinholdig brus for å få maskineriet i gang i begynnelsen av dagen? Kaffe, te og energigivende urteteer har samme oppkvikkende effekt, men inneholder samtidig helsebringende stoffer og påvirker ikke vekten din.

Drikk et glass vann først
Neste gang du kjenner tørsten komme, ta deg først et glass vann. Dersom du fortsatt har lyst på brus etter dette, kan du bestemme deg for om du skal ta det neste glasset med brus, men sannsynligheten er stor for at du ikke synes det er nødvendig.

Prøv kullsyreholdig vann
Du trenger ikke å gi opp boblene helt, det finnes mange spennende og mer næringsrike alternativ til brus i butikkhyllene, tilsatt kullsyre. En populær hjemmeløsning er å tilsette juice i Farris, og frisk frukt er godt i både vanlig og kullsyreholdig vann.

Velg koffeinfritt
Dersom du ikke helt klarer å la brusen gå, kan et skritt i riktig retning være å velge koffeinfritt. Dette er mindre avhengighetsskapende, og kan gjøre det lettere for deg å gi opp brusen på sikt.

Unn deg en brus en gang i blant
Når brusen har mistet taket på deg, kan det hende du verken trenger eller ønsker den søte drikken lenger. Det er derimot ingen grunn til å frykte et glass brus ved spesielle anledninger – som med alle matvarer kan du senke skuldrene og vite at det dreier seg om et mengdespørsmål.