Juice eller smoothie?

Juice eller smoothie?

Av Anita Marie Myrvang

Både juicemaskin og blender har blitt fast inventar i mange hjem, og elektronikkbransjen melder om en dobling i kjøp av kjøkkenmaskiner. Vi elsker å lage friske, hjemmelagede drikker, men bør vi bruke juicemaskinen eller blenderen hyppigst?

Hjemmelaget juice smaker herlig, og kan inngå som en av fem frukt og grønt om dagen, likevel anbefaler vi å oftere velge smoothie foran juice. Her er syv grunner til hvorfor:

1. Vi trenger fiber!
Når man juicer, fjerner man også fiberet fra frukten og grønnsakene. Fiberet blir igjen i en smoothie, og i tillegg til at det er godt for magen, gjør fiber at blodsukkerstigningen fra fruktsukkeret blir lavere.

2. Smoothien tar vare på næringsinnholdet
Vi vet at frukt og grønt inneholder rikelig av vitaminer og mineraler. Men visste du at disse må jobbe sammen for å fungere optimalt? Mens mange næringsstoffer forsvinner sammen med fruktkjøttet i juicingprosessen, beholdes alle godsakene i en smoothie!

3. Bedre holdbarhet
Det blir ofte anbefalt å drikke hjemmelaget juice med én gang fordi den næringsstoffene oksideres raskt etter laging. Dette gjelder ikke i like stor grad for smoothies, og du kan derfor lage flere om gangen og la dem ligge i kjøleskapet, og vite at de fleste næringsstoffene holder seg intakte ut dagen.  

4. Metthetsfølelse
Et glass juice er forfriskende, men smoothie er både forfriskende og mettende! Fordi vi kan tilsette nesten hva vi vil i en smoothie, kan den enkelt erstatte ett eller flere måltid dersom du er på farten eller har dårlig matlyst. Du kan tilsette ekstra fiber, gjerne ved å bruke havregryn i smoothien din, samt proteinkilder som yoghurt, peanøttsmør, cottage cheese, soyamelk eller frø.

5. Raskere
Smoothies krever mindre planlegging og oppvask. Sleng en halv banan, et halvt eple, noen friske bladgrønnsaker og litt juice eller vann, trykk start og du har et friskt måltid på sekunder. Juicing krever ofte forberedelser av grønnsakene, samt en omstendelig juicingprosess.

Vi i SomeBody elsker både juice og smoothie, og begge deler kan være godt for deg, men dersom du drikker juice svært ofte vil vi anbefale deg å bytte den ut med en smoothie en gang iblant. Mens man ikke bør drikke mer enn ett glass juice om dagen, kan smoothies gjerne brukes som en god og fullferdig måltidserstatter så ofte du vil.

Synes du det er vanskelig å spise nok grønnsaker, kan du dessuten raskt få i deg både en, to og tre om dagen ved å bruke grønt i smoothien din! Og så kan du jo følge med i statistikken din på SomeBody i vårt 5 om dagen-verktøy, og se hvordan smoothien hjelper deg til å nå dine fem.