Dette kan du være sikker på om fett

Dette kan du være sikker på om fett

Den største debattstormen og ordkrigen i mediene rundt fett og lavkarbo har roet seg, men forvirringen sitter igjen hos mange. Da kan det være fornuftig å se på hva du faktisk kan være helt trygg på når det gjelder fett i kostholdet!

Fett er bra for deg
Sammen med fettrik mat kommer ofte såkalte fettløselige vitaminer og viktige fettsyrer som kroppen ikke kan danne selv. Fett fungerer som byggesteiner i kroppen din, beskytter organene, frakter vitaminer i blodet og er utgangspunktet for en rekke hormoner. Ingen grunn til å frykte fett i et ellers balansert kosthold, med andre ord!

Du trenger sannsynligvis mer omega-3
De aller fleste av oss får dekket næringsbehovet gjennom et helt vanlig kosthold, men dersom du ikke spiser mye fisk, anbefales det å ta tilskudd av omega-3. Det som er spesielt med omega-3 er at det er både livsnødvendig, svært gunstig for hjertet, nervesystemet, immunforsvaret, huden og leddene og ikke minst, helt nødvendig å innta gjennom kostholdet ettersom kroppen ikke kan syntetisere omega-3 selv.

Med andre ord - spis tre fiskemiddager i uka i tillegg til fiskepålegg på brødskiva en gang iblant, og du gjør en skikkelig helseinvestering!

Det er faktisk helt opp til deg
Står du ofte i butikken og lurer på om du skal velge lettversjonen framfor originalen? Smør eller margarin? Dressing på salaten eller ikke? Det er kanskje ikke så rart, etter at de aller fleste matvarer har fått gjennomgått på samtlige avisforsider de siste årene.

I stedet for å bekymre deg over hvordan det egentlig var med disse overskriftene og blogginnleggene, kan du neste gang du er på butikken spørre deg selv om dette er en matvare du spiser veldig ofte og om det dermed er hensiktsmessig å bytte ut med et lettere alternativ eller ikke, og hva du faktisk har lyst på. Ta kontroll over ditt eget kosthold og begrens heller mengder enn smak!

25-40 prosent av kosten bør bestå av fett
Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser 25-40% fett i løpet av dagen. Lurer du på hvordan du ligger an med ditt fettinntak? I SomeBody får du opp nyttig statistikk om blant annet fettinntak og andel mettet fett i ditt personlige kosthold, slik at du selv kan avgjøre hvilke matvarer akkurat du skal velge.