La barna være sjefen din!

La barna være sjefen din!

Av Anita Marie Myrvang

I en ellers travel hverdag er det lett å tilrettelegge middagene etter barnas ønsker, for at ikke bare matlagingen skal gå raskt, men også tiden rundt bordet. Dette trenger imidlertid ikke å være en ulempe, men tvert imot kan du bruke barnas ønsker til hele familiens fordel.

Det har i det siste spiret fram en ny idé hos både foreldre, kostholdseksperter og politikere. Hva om vi lar barna inspirere oss til å ta bedre valg?

“Barna legger ofte premissene for hva som står på middagsbordet. Hvis barna blir mer bevisste og får mer kunnskap om mat, kan det ha betydning for hva hele familien spiser” har helseminister Bent Høie uttalt tidligere i år, og vi er hjertens enige.

Regjeringen starter ny handlingsplan med oppstart i 2017, men du kan la dine barn bli grønnsakssjefen i huset allerede i dag. Husk at opplæringen starter med deg, etter hvert vil det gå av seg selv og om noen år kan du kanskje komme hjem fra jobb til ferdig servert middag – det er lov å håpe!

Ta barna med på butikken
Sannsynligheten er større for at barna vil engasjere seg i måltidet dersom de har fått være med helt fra starten av. La dem være med på beslutningen om hva dere skal ha til middag, og la dem selv velge to grønnsaker til dette måltidet.

Ventegrønnsaker
Sultne og utålmodige barn? Kutt opp staver av gulrøtter sammen med barna, eller bruk morsomme former som stjerner og hjerter, og legg dem klare i kjøleskapet. Gjør det til en vane at de skal få disse mens de venter på at maten skal bli klar.

Utstyr til de små kokkene
Gi barna en kokkekniv for barn og et eget skjærebrett slik at de får eierskap til matlagingen.

Involver dem i matlagingen
Dette er regel nummer én for å få barna til å prøve ut nye ingredienser, la dem være med på å bestemme og smake, med fokus på fargerike måltider. Gjør det til en lek å få flest mulig farger i måltidet, og prøv noen nye grønnsaker, gjerne hver uke.

Vær realistisk
Det er ikke hver dag det passer å lage mat sammen, og det er ikke hver dag barna er like entusiastiske. Det er helt greit. Klarer dere å lage mat sammen minst én gang i uka, er det kanskje én gang mer enn tidligere!