Derfor trenger du ikke å frykte lettproduktene

Derfor trenger du ikke å frykte lettproduktene

Samtidig som at Helsedirektoratet anbefaler oss å velge lett og magert, roper andre høyt om de skumle lettproduktene. Ikke rart at man blir forvirret.

Er lettprodukter vår venn eller fiende? Svaret er som med det aller meste innen kosthold; det kommer an på.

Først og fremst er det overvektige som kan ha godt av å velge lettere produkter framfor originalen, og ikke de som ellers er i aktivitet og likevel har en gunstig energibalanse. For det andre kan det være stor forskjell på lettprodukter, og da er det nyttig å vite hva man skal se etter.

Meieriprodukter - kun tilsatt mer vann

De aller fleste meieriproduktene er et ypperlig eksempel på produkter som er like fine i lettversjon som de fete variantene. Næringsinnholdet er tilnærmet likt og i noen tilfeller bedre, og protein får man like mye av, ettersom det kun er blitt fjernet fett og tilsatt vann. Ikke noe hokus pokus, med andre ord.

Har du derimot lyst på en helfet ost eller rømme for smakens skyld, så er det helt greit å velge den også. Velg heller litt mindre mengder, enn å velge bort det du liker.

Smak og behag med pålegg

Lettere kjøttpålegg, som salami, inneholder stort sett mer kjøtt og protein og mindre fett. Andre typer pålegg har ofte, i likhet med meieriprodukter, bare fått erstattet fett med vann. Det enkleste er å se etter nøkkelhullsmerket for å finne det produktet innenfor hver enkelt kategori som inneholder minst sukker, fett og salt og mer fiber.

I pålegg hvor sukker er erstattet med kunstig søtning, er mengdene søtningsstoffer godt innenfor anbefalte mengder. Vær imidlertid forsiktig med å gi kunstige søtningsstoffer til barn under 3 år, ettersom det er lettere å overstige de øvre grenseverdiene for barn med lav kroppsvekt.

Sjekk bærinnhold  i syltetøy framfor sukkerinnhold

Problemet med noen matvarer, inkludert syltetøy, er at sukker tar plassen til viktige næringsstoffer, og i noen tilfeller er sukkeret kun byttet ut med fruktose fra fruktkonsentrat. Se derfor heller på innholdet av bær i syltetøyglasset, som forteller deg noe om hvorvidt syltetøyet tilfører noe godt for kroppen i tillegg til sukkeret. Et høyt innhold av bær gir deg blant annet antioksidanter, som er beskyttende mot en rekke sykdommer.
 
Uenighet om lettbrus

Lettbrus er et mye omstridt tema, spesielt etter at flere eksperter har uttalt seg om at søtningsstoffer i lettbrus gjør at vi likevel legger på oss av metabolske årsaker, en teori som ikke blir tatt like godt imot av alle forskere. Den største årsaken til å velge bort lettbrus i hverdagen er imidlertid tannskadene fra kullsyren, ettersom søtningsstoffene i brus er både godt kontrollerte og erklært ufarlige for oss.

Drikkevarer kan være et særlig stort kalorisluk i hverdagen, og det er spesielt dersom du drikker brus ofte at det kan være gunstig for vekten å velge lett. Ved å bruke SomeBodys sammenligningskalkulator, kan vi se at dersom du drikker ett glass vanlig Coca Cola annenhver dag, eller gjennomsnittlig 1 dl per dag utover ditt daglige kaloribehov, vil du gå ned 2 kg i året bare ved å gå over til Coca Cola Zero.

Som vi ser, er det ingen automatikk i at lettprodukter er verre enn fete produkter, ofte tvert imot. Prøv selv å sammenligne ulike matvarer i SomeBody med lettvariantene og se hvor mye du kan få plass til ditt eget kosthold!